Yüksek öğretimdeki öğrenci aflarının verimliliğinin Erciyes Üniversitesi örnekleminde değerlendirilmesi
Assessment of academic amnesty in higher education in the sample of Erciyes University
  1. Tez No: 265816
  2. Yazar: YASEMİN ÇANDIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA DURMUŞÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Student Amnesty, Education
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada yükseköğretimdeki öğrenci aflarının verimliliği Erciyes Üniversitesi örnekleminde öğretim üyeleri ve öğrencilerin görüşleri doğrultusunda değerlendirilmiştir.Betimleme-survey yönteminin kullanıldığı araştırmada sonuçlara; alan yazın taraması, görüşme, öğretim üyeleri ve öğrenimlerine devam eden öğrencilere uygulanan anketler aracılığıyla ulaşılmıştır. Evrenini, Erciyes Üniversitesi'ne bağlı fakülte ve yüksekokulların oluşturduğu bu çalışmanın örneklemini, Tıp Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Fen Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Yabancı Diller Meslek Yüksekokullarından random örnekleme yoluyla seçilen, öğrenimine devam eden 1067 öğrenci ve 266 öğretim üyesi oluşturmuştur. Verilerin analizi ve yorumunda; frekans, yüzde ve aritmetik ortalamadan yararlanılmıştır.Araştırmanın bulguları; öğretim üyeleri ve öğrencilerin, öğrenci affından yararlanan tüm öğrencileri aynı kefeye koymadıklarını, eğitim hakkının engellenmesine karşı olduklarını, öğrenci afları konusunda üniversitelerin düşüncelerinin alınması istediklerini ve öğrenci affından faydalanan öğrencilerin, geçen süre zarfında bilgi seviyelerinin düştüğü görüşünde olduklarını göstermektedir. Öğrencilerin öğrenimlerini yarıda bırakma nedenleri içinde ise, üniversitelerin olumsuz tutumları olduğu görüşüne her iki grup da katılmamaktadır. Öğrenci aflarına karşı olmalarına rağmen, öğretim üyeleri ve veri toplama aracını yanıtlayan öğrencilerin, öğrenci affından faydalanan öğrencilere olumsuz bakmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Başarısızlık ise, her iki grupta da öğrenimi yarıda bırakma nedenleri arasında büyük bir farkla ilk sırada yer almıştır.Öğrenci afları ile ilgili eksiklerin giderilmesi için ilgililere ışık tutabilecek öneriler geliştirilmiştir. Öğrenci affı beklentisi içinde olan öğrenci kitlesinin oluşumuna katkıda bulunan sosyo-ekonomik nedenler ve sistem hataları tespit edilmeli; buradan hareketle, fırsat eşitliği ve öğrencilerin kazanılmasını ön planda tutan yeni bir düzenlemenin çalışmaları yapılmalıdır.Anahtar Sözcük: Öğrenci Affı, Eğitim
Özet (Çeviri)
In this study which aims to assess the efficiency of academic amnesty in higher education, views of students and lecturers are taken into consideration and the following issues are discussed.Survey method being used, the study reaches the results through review of literature, interview and questionnaires filled in by lecturers and students that continue their education at university. The target population of the study consists of all faculties and vocational high schools affiliated with Erciyes University. The sample of the study consists of 1067 students and 266 lecturers chosen by random sampling method from Erciyes University Medical Faculty, Faculty of Pharmacy, Faculty of Science and Letters, Faculty of Education, Faculty of Religious Studies, Faculty of Economics and Administrative Sciences and Faculty and Vocational School of Foreign Languages. Percentage, arithmetic means and frequency are used in the analysis and interpretation of the data.The findings of the study indicate that lecturers and students who had gave answers to data collection tool did not equate all the students who benefited from the amnesty, they are against the prevention from the use of right to education, they advocated the need to receive the opinion of universities about the amnesty and that they have the opinion that students who benefit from amnesty gradually have a recession in their knowledge level. However, both groups oppose the assumption that negative attitude of universities is the reason for the students who leave their education interrupted. It is derived from the results that lecturers do not have a negative attitude towards the students who benefit from academic amnesty although they are against the student amnesty in general. Both groups indicate that failure is the most common reason of an interruption in higher education.This study offers some certain proposals in order to shed light for the related authorities. From this point of view, all necessary steps should be taken in order to build a new system which supports equal opportunities and retains students under the very same roof of universities.