Ahireti inkar edenlerin nitelikleri ve inkar gerekçeleri
Qualities and reasons of people with unfaith in last judgement
- Tez No: 265836
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN AKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ahiret, İman ve İnkâr, Nitelik, Gerekçe, Last Judgement, Faith and Denial, Quality, Reason
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Her dinin temel taşları diyebileceğimiz, onlarla anlamlı olduğu kendine mahsus inanç esasları vardır. ?Ahirete ve yeniden dirilmeye iman? bunlardan biridir. Ahirete iman esası, Kur'an- Kerim'de özellikle ?Allah'a iman? ile birlikte zikredilmiştir. Tevhid İlkesi, ahirete iman ilkesiyle anlam kazanmaktadır. Çünkü şüphesiz Allah Teâla zerre kadar iyiliğin de kötülüğünde karşılığını veren adaletli bir ilahtır.Bu çalışmanın hedefi, ahiret gününe inanmayan insanların bu kadar önemli bir konuya inanmamalarına, kavlî veya fiilî olarak sundukları gerekçeleri incelemek olarak ifade edilebilir. Bu bağlamda bu çalışmanın amaçlarını şu şekilde ifade etmek mümkündür:a) İlme'l yakîn seviyesinde iman edilen bu inanç unsurunu, hakka'l- yakîn seviyesine çıkarmanın gerekliliğini ortaya koymaktır.b) Bu amaca ulaşabilmek için, ahireti inkâr edenlerin gerekçeleri açıklanmış, olumsuzluklar dile getirilerek, insanın bu noktadaki zaaflarına dikkat çekilmiştir.Çalışmamızda öncelikle kapsamlı bir kaynak taraması yapılmış, aklî ve naklî delillerle değerlendirme ve karşılaştırma yoluna gidilmiştir. Zaman zaman eleştirel bir bakışla problemin çözümü yoluna gidilmeye çalışılmıştır.Çalışmamızın, insanlara ?kul bilinci? kazandırmada önemli bir yere sahip olan ?ahirete iman? esasına, inanmayanların nitelikleri ve sundukları gerekçeleri bağlamında açıklık getirilmesi bakımından, üzerinde durulması gereken ve pratik değeri olan bir konu olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Every religion has got bases of belief, also we can call them as foundation stones, which are peculiar to them. ?To have faith in Last Judgement and Resurrection? is one of these stones. This is especially mentioned together with ? To have faith in God? in the Koran. The basis of monotheism gets significance with the basis of Last Judgement. Because, without any doubt, Allah is a just God, giving equivalent to goodness and badness in the slighted degree.Investigation problem of this study can be stated as ?Examining the reasons that people, who have unfaith in Last Judgement, give verbally or behaviourly for their unfaith in such an important basis.? In this tie up; ıt is possible to state the goals of this study as:a) To show the need of raising this component of belief, having been believed in at the low stages, to high stages.b) In order to achieve this goal, reasons of people having unfaith in Last Judgement are defined, weakness of human beings on tis subject is drawn attention by stating the negatives.In our study, first of all, thorough search of materials is realized, evaluation and comparison with transferred and mental evidences are used. And sometimes, it is tried to solve the problem thanks to a critic point of view.It can be said that the subject of the study is a topic that must be stressed on and have a practical value , since it clears the reasons and qualities of people who don?t believe in the subject of ? faith in Last Judgement? having an important role in causing people to be conscious of servant of Allah.