Platon'un ruh anlayışının siyaset anlayışına etkisi
Spirit understanding of the effect of Plato?s conseption of politics
- Tez No: 265855
- Danışmanlar: PROF. DR. RAHMİ KARAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Platon, Sokrates, Polis, Siyaset, Ruh, Filozof, Antik Felsefe, Plato, Socrates, Policy, Spirit, Philosopher, Antique Philosophy
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
- Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada Platon'un siyaset anlayışının oluşmasındaki etkenler üzerinde durulmuş, bu bağlamda İlkçağ Polis teşkilatı ve yönetim şekilleri incelenmiş, Platon'un bu yönetim şekillerine dair düşünceleri de göz önünde bulundurularak, tüm öncüller doğrultusunda, filozofun siyaset anlayışı açıklanmaya çalışılmıştır.İlkçağ Polis'inin dini, siyasi ve ekonomik bütünlüğü ve bu bütünlük fikrinin Platon felsefesindeki yeri göz önünde bulundurulduğunda, Platoncu siyaset fikrinin yoğun ahlaki vurgusuyla karşılaşılır. Bu bakış açısı tüm Platon felsefesinin temellendirildiği ?ruh? anlayışının siyaset söz konusu olduğunda da dayanak noktası olduğunu gösterir. Bu tezin amacı da ?ruh?un siyasetteki bu belirleyiciliğini gösterebilmektir.Platon'un yönetim biçimleri ve yönetenlerin ruhları arasında kurmuş olduğu koşutluk ve devleti insanın büyütülmüş hali olarak tasavvur etmesi, varılmaya çalışılan amacın haklılığını, yani siyasetin ruh ile temellendirilmesini meşrulaştırır.
Özet (Çeviri)
Plato?s political thoght in this study focused on the formation factors. Ancient forms of Police and administration are examined in this context. Plato?s ideas about the management patterns were taken into consideration. Plato?s conseption of politics is explained in accordanca with this premise.Both religious and political and economic organization of ancient police a whole. Plato?s philosophy this idea of unity is also available. Plato?s political thought and moral aspect of this understanding reveals. This point of view, when it comes to politics ?spirit? approach just as in other philosophical issues, shows that premise. The aim of this thesis is to show that underpin this.Plato establishes parallels between the management styles and the spirit of our leaders. And the satate of man is conceived as a state of magnified. Justify and legitimize this parallels the spirit of politics.