Din toplum ilişkileri bağlamında Kutlu Doğum faaliyetleri
The Holy Birth in the context of religion and community relations
- Tez No: 265912
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FARUK KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Mevlid, Kutlu Doğum, Sosyal Bütünleşme, Peygamber Sevgisi, Mawlid, Holy Birth, Social Integration, Prophet Muhammed Love
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Müslüman toplumların yüzyıllardır çeşitli etkinliklerle kutladıkları Mevlid merasimleri, DİB ve TDV tarafından 1989 yılında ?Kutlu Doğum Haftası? adı altında kutlanmaya başlanmıştır. Kutlamalarda, Hz. Peygamber'i merkeze alarak İslam Dini'nin mesajını toplumun bütün kesimlerine, bilimsel ve anlaşılabilir bir üslup ile ulaştırmak ve geleneksel kutlamalara yeni bir vizyon kazandırmak amaç edinilmiştir. Bu anlamda, ?Kutlu Doğum Haftası?, kadim bir gelenek olan Hz. Peygamber'in doğumunu anma faaliyetlerinin, modern bir tarzda ihya edilmesi ve mevlidin taşıdığı değerler bütününün, dinamik hayatın içinde sürdürülebilirliğinin sağlanması çabasıdır.?Kutlu Doğum? adı yeni olsa da, bu isim etrafında gerçekleştirilen etkinlikler tarihi temellere, temayüllere ve geleneklere dayanmaktadır. Genel kabule göre, ilk mevlid programı 13. yy da yapılan Erbil kutlamalarıdır. Bu programlar daha sonra çeşitlenerek Müslüman toplumların yapısal durumuna göre, günümüze kadar sürdürülmüştür. İslam toplumlarının şekillenmesinde, toplumu oluşturan üyelerin davranışlarının belirlenmesinde temel referansın Kur'an ve Sünnet olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla Kutlu Doğum Haftası'nın temellerinin de bu iki önemli referanstan yoksun olduğu düşünülemez. Yani, yapılan faaliyetlerin toplum nezdinde önemli bir yer bulması, muteber kabul edilmesi ve kitleleri bir araya getirmesi şu veya bu sebepten daha ziyade, İslam inancındaki `peygamber sevgisi' unsurundan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, Hafta çerçevesinde yapılan faaliyetler toplumda kendisini kısa zamanda kabul ettirmiş ve aradan geçen yaklaşık çeyrek asırlık zaman dilimi içinde, ?Kutlu Doğum Haftası? toplumsal olgu haline gelmiştir.Bilim ve teknik alanındaki büyük ilerlemeler, sanayileşme ve şehirleşmenin beraberinde getirdiği çok hızlı sosyal, kültürel ve ekonomik değişmelerin yaşandığı çağımızda, toplumların karşısında duran en büyük sorun sosyal bütünleşme sorunudur. Toplumları bir arada tutacak onlara ortak paydalarını hatırlatacak unsurların belirlenmesi ve kitlelerin o unsurlara yönlendirilmesi her zamankinden daha büyük bir ihtiyaçtır. Bu bağlamda, Kutlu Doğum Haftası faaliyetlerinin bir dini ritüel olarak toplumsal statüsü, ırkı, cinsi veya milliyeti ne olursa olsun bütün insanları Hz. Peygamber'in sevgisi ortak paydasında toplayacak çekim gücüne sahip potansiyeli taşıdığı bir gerçektir. Bu gerçeğin, reel yaşama katkısının sağlanması ve ondan yararlanılması toplumsal mutluluk açısından oldukça önemlidir.Bu çalışmada, Kutlu Doğum Haftası etrafında gerçekleştirilen etkinliklerin toplum üzerinde meydan getirdiği pozitif tesirler ortaya koyuldu. Bu çerçevede, Türkiye'de yaşanan ?Kürt sorunu? , ?Alevi-Sünni problemi? gibi problemlerin yanı sıra yaşanan diğer sosyal sıkıntıların tamiri ve sağlıklı bir iç barışın sağlanması konusunda Kutlu Doğum Haftası'nın birleştirici ve bütünleştirici yönleri tespit edildi. Ayrıca bu etkinliklerin, dünyadaki İslam imajının düzeltilmesinde; İslamafobinin ortadan kaldırılmasında önemli bir misyon icra edeceği de ortaya konmuştur. Bunlarla birlikte, bir alan araştırması ile yapılan etkinliklerin toplum üzerindeki tesirleri ve toplumun Kutlu Doğum'a bakışı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mawlid ceromonies which Müslim communities celebrate with several activities for centuries, has begun to be celebrated under the name of ? The Week of the Holy Birth? by DİB and TDV in 1981. In the celebrations, with centering on the prophet Muhammed (sav), It is aimed to communicate the message of Islamic Religion to all parts of the community with scientific and clear style and to gain a new vision to traditional celebrations. In this sense, ? The Week of the Holy Birth? is the effort of recovering the activities of the remembrance of the birth of the prophet Muhammed (sav) with a modern style, which is a very ancient and traditional, and providing the sustainability of set of values of mawlid inside the dynamic life.Alhough the name ?Holy Birth? is new, the activities take place around this name depend on historical base, propensity and traditions. In this sense, first Mawlid ceremony was organised by Fatimies in Egypt. But, according to general acceptance, first Mawlid program 13. century was do. After, these programs has been sustained until today according to the structure of the muslim communities with varying. It is known that, on the configuration of islamic societies, in the determination of human behaviors, the basic referance is the Koran and Sunnah. So, the basis o The Week of the Holy Birth can not be thought without these two important referances. In short, the reason of the activities taking an important place in the society, accepting to be valid and combining the crowds, arise from ?the prophet love? in islamic belief rather than another reasons. So, the actities take place in the framework of the week, has accepted itself in ashort time in the society and ?The Week of the Holy Birth? became social fact within quarter of a century.In our age, which very fast, social, cultural and economic changes that great developments take place that in the scientific and tecnical area, industrialisation, urbanization brought together, the biggest problem , that societies face to face is social integration. The determination of criterias that combine the societies, remember the common grounds and canalize the crowds to these criterias, is a greater need than as usual. In this context, social status of?The Week of the ?Holy Birth? activities as a reliogous ritual, has a real potential that combine all people on the Prophet Muhammed (sav) love common ground even their races, gender, nations are not common. It is very important that to provide the contribution of this reality to real life and to benefit from that in the sense of social happiness. In our research, we tryed to present the positive effects of activities on the society around The Week of the Holy Birth. In this context, we tryed to put forth the component aspects of The Week of the Holy Birth about solving the current problems; as ?Kurd problem?, ?Alevi-Sunni problem? and also other social problems and providing an internal peace. Also, we tryed to point out that this activities will have an important role to set Islam image right that is misknown because of some reasons and to repair muslim hostility and islamophobia. We aimed to support our study with a field research to provide more current and more modern organisations to be carried out.