İşgören kişilik özelliklerinin iş stresi üzerine etkisi
The impact of employees? s personality characteristics to job stress
- Tez No: 265947
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kişilik, Kişilik Kuramları, Stres, Örgütsel Stres, Personality, Personality Theories, Stress, Organizational Stress
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Kişilik, bireyin iç ve dış çevresiyle kurduğu, diğer bireylerden ayırt edici, tutarlı ve yapılaşmış bir ilişki biçimidir. Bireyin kişiliği, iç ve dış çevreyle kurduğu ilişkinin biçimini belirlemektedir. ?İlişki biçimi? şeklinde tanımlanan kişilik soyut bir kuram olmaktan çıkıp, bireyin her günkü davranışında gözlenebilen somut bir kavram olmaktadır. Kişilik ile stres arasında yakın bir ilişki vardır. Günlük hayatta karşılaşılan stresler genellikle yaşanılan olaylara bağlanır. Halbuki stresler, daha çok olayı yaşayan insanın kişilik özelliklerine ve değerlendirme şekline bağlı olarak ortaya çıkar.Stres günlük hayatın her aşamasının bir parçası durumuna gelmiş ve vazgeçilmez bir öğesi olmuştur. Her geçen gün hızlı değişimin yaşandığı ve yeniliklerin eskisinden daha fazla insanın hayatına girdiği bir dönemden geçilmektedir. Stres çalışmalarına bakıldığı zaman çok eski tarihlere kadar gittiği görülmektedir. Bu alandaki çalışmaların büyük çoğunluğunun son 30-40 yılda yapıldığı dikkatleri çekmektedir. Stres organizmanın bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan bir durumdur. İş hayatında stres daha çok çalışanların verimliliği üzerine yoğunlaşmaktadır. Kişi için önemli olan optimum stres düzeyini yakalamak ve bundan olumlu yönde yararlanmaktır.Bu araştırmanın amacı çalışanların kişilik özellikleri ile stres düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Kişi bir stres uyaranı ile karşılaştığında, kendi algılarına ve anlamlandırma tarzına bağlı olarak tepki verir. Dolayısıyla, kişilerin stres düzeyi ile kişilikleri arasındaki ilişkiye dikkat çekmek gerekmektedir. Bu tezde; kişilik, stres kavramları ve işgörenlerin kişilik özelliklerinin yaşadıkları iş stresi üzerindeki etkisi kapsamlı bir literatür taramasıyla incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Personality, established with the individual's internal and external environment, distinguishing from other individuals,consistent and unified structure is a form of relationship. Individual's personality determine the form of relationship which established with internal and external environment. Personality which defined as a ?relationships format", moved from being an abstract theory and become a concrete concept observable in the behavior of individuals in each day. There is a close relationship between personality and stress. Stress encountered in daily life is often linked to events that are experienced. Whereas, the stress revealed depending on the personality characteristics of people who live event and the evaluation form of this event.The stres has became a part in everyday life and an indispensable element of. We are passing through a period which experiencing faster changes with each passing day and innovations are rapidly entering our lives. Studies about stress is based on very old dates. The majority of the studies in this area have been done in the last 30-40 years. Stress is emerging with a situation which is threatened the organism's physical and mental limits. The studies about stress in work life mostly focus on the productivity of the employees. What is essential for an individual is to establish an optimum level of stress and benefit from it.The purpose of this study to investigate the relationship between employees' personality characteristics and the levels of stres. When a person is faced with a stressor, react depanding on own perceptions and sense of style. Therefore, it is necessary to attract attention relationship between personality and stress level. In this thesis, a comprehensive literature research is conducted for the concept of personality, stress and the impact of employees?s personality characteristics to job stres.