Avrupa Birliği Hukukunda iptal davası
The annullment action in European Union Law
- Tez No: 265981
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM KUTLU GÜRSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği Hukuku, İptal Davası, Avrupa Birliğinde Hukuka Uygunluk Denetimi, European Union Law, annullment action, Judicial Review in the European Union
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Avrupa Birliği kendisine Antlaşmalarla verilen büyük çapta yetkilere sahiptir ve iptal davası bu yetkilerin doğru ve yasal olarak kullanılmasını sağlamak suretiyle Avrupa Birliği Hukukunun gelişiminde çok büyük önem taşımaktadır. Adalet Divanı, Genel Mahkeme ve Kamu Hizmetleri Mahkemesi şeklinde üçlü bir yargılamadan oluşan Avrupa Birliği Adalet Divanı; ayrıcalıklı, yarı-ayrıcalıklı ve ayrıcalıklı olmayan davacılar tarafından tasarrufun ilanı, davacıya bildirimi yahut bunların olmaması halinde öğrenme tarihinden itibaren iki aylık süre içerisinde, yetkisizlik, esaslı şekil hatası, Antlaşmanın veya onun yürütülmesinde uygulanan Birlik normunun ihlali ya da yetkinin kötüye kullanılması sebeplerine dayanılarak açılan iptal davalarında, Birliğin belli tasarruflarının hukuka uygunluğunu inceleme yetkisine sahiptir.İptalin etkisi tasarrufun en başından itibaren geçersiz olmasıdır ve bu sadece davanın taraflarını değil herkesi bağlamaktadır. İptal davasında tasarrufun yalnızca tamamının değil bazı kısımlarının da iptali mümkündür. Tasarrufunun iptaline hükmedilen kurum, organ, kuruluş veya diğer birimler ise Mahkeme kararını uygulanması için gerekli önlemleri almak zorundadır.
Özet (Çeviri)
The European Union has considerable powers granted by treaties and the annullment action has a major influence on the development of the EU Law by ensuring a proper and legal exercise of these powers. The Court of Justice of the European Union which comprises three jurisdictions, those of the Court of Justice, General Court and Civil Service Tribunal, has the power to review the legality of certain acts of Union when an annullment action is lodged by the privileged, semi-privileged or non-privileged applicants, on grounds of lack of competence, infringement of an essential procedural requirement, infringement of the Treaties or of any rule of law relating to its application, or misuse of powers within two months of the publication of the measure, or of its notification to the plaintiff, or, in the absence thereof, of the day on which it came to the knowledge of the latter.The effect of an annullment is that an act is void from its very beginning (ex tunc) and it can be relied upon by everybody, not only the parties to the proceedings (erga omnes). It is possible to quash not only the entire act but also its provisions. The institutions, bodies, offices or agencies of the Union whose act has been declared void, should take the necessary measures to comply with the judgement of the Court.