Kredi talebinde bulunan işletmelerin finansal tablolarında yapılan düzeltme ve arındırma işlemleri üzerine bir inceleme
An analysis about correction and purification process on financial statements of a company that request credit from banks
- Tez No: 265983
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. FATMA TEKTÜFEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Analiz, Kredi Taleplerinin Değerlendirilmesi, Düzeltme, Financial Analysis, Evaluating of Credit Demands, Correction Prosedures
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Günümüz kosullarında, bankalar ve diğer finans kurulusları açısındankaynak temini ve temin edilen kaynakların değerlendirilmesi amacıyla kredimüsterisi bulunması hususundaki rekabet giderek artmaktadır. Piyasa kosullarıiçerisinde kredilendirme islemi çok büyük dikkat ve özeni gerektirmektedir. Çünküsorunlu krediler hala bankaların en önemli risklerinden biridir. Piyasa kosulları veülkemizin ekonomik durumu dikkate alındığında yakın zamanda da öneminikaybetmeyecek niteliktedir.Bankaların üstlendikleri kredilerdeki risk düzeyi, sahip oldukları kredilerinkalitesiyle doğrudan iliskilidir. Kredi maliyetlerinin yüksek olduğu dönemlerdekredinin geri dönüs riski kaçınılmaz olarak artar. Bankalar kredinin geri dönüsriskini minimize etmek ve daha doğru kredi kararları alabilmek için,kredilendirilecek müsterinin gerçek finansal durumunu ortaya çıkarmakdurumundadır. Bunun için de; anlasılabilir, karsılastırılabilir, zamanlı ve doğrubilgiler içeren finansal raporlar gerekmektedir.Öz kaynakların isletmelerin büyüme ve kalkınmalarını sağlayacakfinansman ihtiyacını karsılayamaması, yabancı kaynak ihtiyacını artırmıstır. Kreditalebi artısı Banka ve Finans Kurumlarının kıt kaynakların dağıtılmasında detaylıve yoğun bir analiz sürecinin doğmasına neden olmustur. Kredi kaynaklarınınyetersiz olması isletmelerin kredi değerliliğini artırmaya yönelik muhasebekayıtları ve finansal tablo olusturma eğilimine yol açmıstır. Söz konusudeğerlendirme sürecinde Firmalardan temin edilen finansal tabloların gerçekdurumu yansıtmasına yönelik düzeltme islemleri kaçınılmaz olmustur.Bu çalısmada bankalardan kredi talep eden firmaların finansal tablolarındayapılan düzeltme ve arındırma islemlerine değinilecektir.
Özet (Çeviri)
In today's conditions, the competition about supply of resource and findingcredit customers for the purpose of assesing resources is increasing day by day forbanks and other financial institutions. Credit process is required great attentionand care in market conditions. Because problematic loans are still one of the mostimportant risk of banks. If we take the market conditions and economic situation inour country into consideration, it looks as if problematic loans won?t lose itsimportance.Level of credit risk undertaken by banks, is directly related to the quality ofthe credits they have. During the periods when credit costs are high , the risk of thereturn of the loan increases inevitably. The banks have to reveal the real economiccondition of the credited customers, in order to minimize the risk of the return ofthe loan and make more accurate decisions. For this reason, financial reports arerequired which contains understandable, comparable, timely and accurateinformation.Since the own resources can't meet the financial need that will providegrowth and development for the companies, the need of foreign resource hasincreased. The increase of demand for credit has given rise to detailed and intensiveanalysis period for banks and financial institutions about handing out insufficientresources.Lack of the credit resources has led to a tendency to create accountingrecords and financial statements which improve the credit worthines of companies .In this evaluation process, correction procedures have been inevitable for financialstatements which provided by the firms to reflect the real situation of company.In this study, It will be discussed that the correction and purification processat financial statements of a company which demanded credit from banks.