Güldürcek sulamasında sulama performansının değerlendirilmesi
Evoluation of irrigation performance in Güldürcek irrigation
- Tez No: 266058
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN AŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Güldürcek sulaması, Performans, Orta ovası, Karşılaştırılmalı değerlendirme, Guldurcek irrigation, Performance, Orta plain, Comparative evoluation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada Devlet Su İşleri tarafından 1992 yılında işletmeye açılan Güldürcek Sulamasında sulama sistem performansının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Çalışmada sulama sisteminin 2001-2007 yılları arasındaki su dağıtım performansı, mali performans ve üretim performansları belirlenmiştir.Araştırma alanında dağıtılan sulama suyu 2,9613x106-9,3813x106 m³/ yıl, birim alana dağıtılan yıllık sulama suyu miktarı 0,28-1,33 m³/ha'dır.Sulama sisteminin ana sistem su etkinliği 7,61-86,87, yıllık su temini oranı 2,10-24,01 ve yatırımın geri dönüşüm oranı %4-15 olarak bulunmuştur.Bakım masrafının gelire oranı %2,00-16,70, birim alana düşen toplam işletme, bakım, yönetim masrafı 4,73-11,11 $/ha ve su dağıtımında istihdam edilen her bir kişiye düşen toplam masraf 3751$-6112$'dır.Su ücreti toplama performansı %15-52, birim alana düşen çalıştırılan personel sayısı ise 0,014 -0,075 kişi/ha'dır.Şebekeye alınan birim sulama suyuna karşılık elde edilen ortalama gelir 0,0025-0,0085$/m³, yıllık toplam tarımsal üretim değeri 128 439-1 155 164 $ ve birim sulama alanına karşılık elde edilen gelir 20,69 ? 186,29$ olmuştur.Sulanan birim alana karşılık elde edilen gelir 2084,89 ? 8493,82$, şebekeye alınan birim sulama suyuna karşılık elde edilen gelir 0,016-1,189$ ve tüketilen birim sulama suyuna karşılık elde edilen gelir 415,38 -3739,74$ olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, evoluation and assessment of irrigation performance of Güldürcek Irrigation, which was put into operation in 1992 by DSI, were aimed.In the study ,irrigation district was inspected towards water dispension, economic and production performances between 2001-2007.Irrigation water delivered to study area was 2,9613x106-9,3813x106 m³/ year, water delivered to per unit irrigation area was 0,28-1,33 m³/ha .Main system efficiency was 7,61-86,87 and annual water supply ratio was 2,10-24,01. Cost recovery ratio was as 4,00-15,00 %.Ratio of maintenance cost to revenues was 2,00-16,70 %, total management-operation-maintenance cost per unit area was 4,73-11,11 $/ha and total cost per personnel employed in water delivery 3751$ -6112$.Water fee collection performance was 15-52 %, number of personnel per unit command area was 0,014-0,075 person/ha.Average revenue corresponding top per unit of water diverted to the network was 0,0025 - 0,0085$/m³, annual total agricultural production value was 128 439 - 1 155 164 $ and average revenue for per unit irrigation area was 20,69 ? 186,29$.Average revenue for per unit irrigated area was 2084,89 ? 8493,82$, gross value of output for per unit irrigation water diverted to network was 0,016-1,189$ and gross value of output for per unit irrigation water consumed was detected as 415,38 -3739,74$.