İzmir ilinde sütlerde bazı ağır metal (kurşun, kadmiyum, arsenik, civa, bakır, çinko) düzeylerinin belirlenmesi
Determination of some heavy metal (lead, cadmium, arsenic, mercury, copper, zinc) levels in milk of izmir province
  1. Tez No: 266059
  2. Yazar: İSMAİL GÖVERCİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEREN OYSUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır metaller, kurşun, kadmiyum, arsenik, cıva, bakır, çinko, ICP, mikrodalga, süt, yem, Heavy metals, lead, cadmium, arsenic, mercury, copper, zinc, ICP, microwave, milk, water, feed
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
İzmir ilinde trafik, sanayi ve kırsal bölgelerden yıl boyunca her ay temin edilen akşam, sabah sütü, su ve yem numunelerindeki bazı ağır metal (kurşun, kadmiyum, arsenik, cıva, bakır ve çinko) düzeylerinin, bölgesel, mevsimsel ve sağım zamanına göre farkları, ayrıca sütlerin ağır metal düzeylerinin yem ve suların ağır metal düzeyleri ile ilişkisi araştırılmıştır.Süt ve yem numuneleri mikrodalga yaş yakma yöntemiyle, su numuneleri ise direkt yöntemle analiz için hazırlanmış ve Inductively Coupled Plasma Optic Emission Spectrometry (ICP OES) cihazı ile analizleri yapılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlar incelendiğinde süt Pb, Cd, As ve Hg değerleri, su Pb, Cd ve Hg değerleri ve yem Hg değerleri metod ölçüm limitlerinin altında tespit edilmiştir. Ortalama sütte Cu 0,020±0,021 mg/kg, Zn 4,05±0,91 mg/kg, su numunelerinde As 0,003±0,007 mg/l, Cu 0,011±0,014 mg/l, Zn 0,10±0,20 mg/l, yem numunelerinde Pb 0,28±0,52 mg/kg, Cd 0,07±0,06 mg/kg, As 0,046±0,127 mg/kg, Cu 23,41±12,80 mg/kg, Zn 203,80±130,98 mg/kg düzeylerinde tespit edilmiştir.Bölgeler arası fark süt numunelerinin Cu ve Zn değerleri için önemli bulunmamıştır (p>0,05). Su numunelerinin Cu değerleri için fark önemli bulunmamışken (p>0,05), Zn değerleri için fark istatistiki olarak önemli bulunmuştur (p0,05), As ve Zn için ise fark önemli bulunmuştur (p0,05).Sağım zamanına göre akşam ve sabah sütlerinin Cu ve Zn değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır (p>0,05).Ortalama günlük süt ile yemin Cu değerleri arasındaki korelasyon r = -0,207 ve p0,05 düzeyinde önemli olmadığı görülmüştür (r= 0,141). Zn için ortalama günlük süt ile yem (r = -0,132), ortalama günlük süt ile su (r = -0,099) ve su ile yem arasındaki (r = -0,185) korelasyon p>0,05 düzeyinde istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Differences of lead, cadmium, arsenic, mercury, copper and zinc levels according to regional, seasonal and milking by the time in milk, water and feed samples supplied from traffic, industrial and rural areas the year of each month in İzmir, besides relation between heavy metal levels in milk samples and heavy metal levels in feed and water samples were investigated.Milk and feed samples were prepared microwave wet digestion method, water samples were prepared direct method and all samples were analyzed by Inductively Coupled Plasma Optic Emission Spectrometry (ICP OES) instrument.According to the results, Pb, Cd, As and Hg values of milk samples, Pb, Cd and Hg values of water samples, Hg values of feed samples were detected under the limit of method measurement.In average daily milk samples Cu 0,020±0,021 mg/kg, Zn 4,05±0,91 mg/kg, in water samples As 0,003±0,007 mg/l, Cu 0,011±0,014 mg/l, Zn 0,10±0,20 mg/l, in feed samples Pb 0,28±0,52 mg/kg, Cd 0,07±0,06 mg/kg, As 0,046±0,127 mg/kg, Cu 23,41±12,80 mg/kg, Zn 203,80±130,98 mg/kg levels were determined.Statistically insignificant differences were obtained among regions for Cu and Zn values of milk samples (P 0,05), but for Zn values statistically significant differences were determined (p0,05), but for As and Zn statistically significant differences were determined (p0,05).Evening and morning milking, milk by the time difference between the Cu and Zn values were not statistically significant (p> 0,05).Correlation of Cu values between milk and feed samples were obtained statistically significant at p0,05 (r= 0,141). For Zn, correlations between average daily milk and feed (r= 0,132); average daily milk and water (r= -0,099); water and feed (r= -0,185) were obtained statistically insignificant at p>0,05.