Boole cebirleri ve stone uzayı
Boolean algebras and stone space
- Tez No: 266093
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAHSİN ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Boole cebirleri, Stone uzayı, Boolean algebras, Stone space
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş bölümü dahil bu tez, esas olarak yedi bölümden oluşmaktadır.2. bölümde; cebir ve topolojinin kısa bir tanıtımı yapılıyor. 3. bölüm Boole cebirlerinin cebirsel tanımları ve karşılık gelen temel özelliklerini içerir. 4. bölüm atomlarla, diğer bir deyişle, Boole cebiri üzerinde sıralamaya göre sıfır-olmayan elemanlarla, ilgilidir. 5. bölüm Boole cebirlerinin homomorfizmaları, izomorfizmaları ve alt cebirleri ile ilgilidir.İdeallerin ve süzgeçlerin incelenmesi 6. bölümün hedefidir. Bu bölümde dikkatimizi maksimal süzgeçlere ve ultrasüzgeçlere yoğunlaştırmalıyız, bunlar maksimal ideallere ve Boole cebirindeki ? nın homomorfizmalarına karşılık gelir. Bu homomorfizmaların kümesi bir topolojidir. Bu topolojiye nın Stone uzayı denir ve bu uzayı tezin son bölümünde ele alacağız.
Özet (Çeviri)
In addition to Introduction the thesis consists essentially of seven chapters.Chapter 2 starts with a brief presentation of algebra and topology. Chapter 3 contains the algebraic definitions and corresponding basic properties of Boolean algebras. Chapter 4 is devoted to atoms: non-zero elements that are minimal with respect to the order on the Boolean algebra. In Chapter 5 we are interested in homomorphisms, isomorphisms and subalgebras of Boolean algebras.Study of ideals and filters is the objective of Chapter 6. Particular attention is paid to maximal filters or ultrafilters, which correspond to maximal ideals, but also correspond to homomorphism of into the Boolean algebra . The set of these homomorphism is given a topology. It is called the Stone space of which is studied in the last chapter.