İstanbul'daki çarpık yapılaşmanın getirdiği mimari-kentsel sorunlar ve çözüm önerileri
Architectural problems associated with uncontrolled urban settlement in Istanbul and solution suggestions
  1. Tez No: 266112
  2. Yazar: EKREM VANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEFA ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İmar, Kent, Çözüm, Çarpık Yapılaş
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Tarihsel süreçi değerlendirdiğimizde;Türk imar mevzuatının tanımladığı fiziki plan kademelerinin,hiyarşisinin ve bu planları hazırlamaktan sorumlu olan kurumların değişmeleri ve çoğalmaları belirlenmiştir.Bu süreç İstanbul'da yaşanan kentleşme hareketi ile pararellik göstermektedir. Hizmetlerin ve kaynakların hem ülke ölçeğinde hem de yerel ölçeklerde planlanması,1960 lı yıllardan sonra Türkiye gündemine girmiştir.1970'lerin sonlarına kadar ağırlıklı alan kullanımı istemlerinin yoğunlaştığı,kentsel çevresel mekanda düzenlenen yerel ölçekli planlar hazırlanarak uygulamaya konmuştur.1980'lerde ise mevcut planlama sistemi sorgulamaya başlanmış ve sonuçta planlama yetkileri oldukça parçalı hale getirilmiştir. Planlama yetkilerinin parçalı hale getirilmesi,kent yönetimlerinin yanı sıra planlamanın yönetimininde ciddi sorunlar yaşamıştır.Mevcut yapıların envanteri ve incelenmesi ve iyileştirilmesi ihtiyacı;ülkemizin,diğer bazı alanlarda da olduğu gibi,son devirde yaşadığı kötü yapılaşma sürecinin,insanın can güvenliğini,sosyal ve ekonomik hayatını ciddi ölçülerde tehdit eder hale gelmiş olmasından yaşadığı kötü yapılaşma sürecinin,insanın can güvenliğini,sosyal ekonomik hayatını ciddi ölçülerde tehdit eder hale gelmiş olmasından doğmaktadır. Geçmişten günümüze kadar yapılan imar değişiklikleri ve bu değişiklerin getirdiği olumsuzluklar irdelendi ve kentsel dönüşüm ve kentsel yenileme konuları işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
When we assessed the historical process; we define the changes and the increases of the organizations which are responsible with the preparation of physical plans and the hierarchy of physical plans that are defined by the Turkish construction regulations. This process shows parallelism with the act of urbanization in Istanbul. Planning of services and resources entered into agenda of Turkey in 1960 within the country scales as well as local scales,By the end of 1970s, local scaled plans were used which were prepared in urban environments that accommodated the determination of the usage of nominal field. In 1980s, current planning system had been questioned and planning authority had become sectional. Having planning authority as sectional caused serious problems in urban management as well as managing of planning.The need of inventory, rehabilitation and assessment of current buildings has occurred as a result of that bad housing process in recent years has become a serious threat to people?s social and economic life and their life safety. Herein, the construction changes which have been made, and the negativities which these changes have caused from past to present, are analyzed and the topics of urban transformation and urban regeneration are discussed.Key Words; Construction, Urban, Solution, Unplanned urbanization