İşlevini yitirmiş kervansarayların, günümüz otel yapılarına dönüştürülmesindeki mekansal sorunlar
Caravansary has lost its function of days of our building hotels back spatial problems
- Tez No: 266113
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAL ULUENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Caravanserai, Silk Road Project, renovation, Hotel, Interior
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Dönemin otelleri olan kervansarayların yenileme işlemlerinin yapılmasıyla günümüz otel şartları sağlanıp eski fonksiyonu olan konaklama tesisi olarak kullanılması ele alınmış ve mekansal organizasyonları incelenmiştir. Bu alandaki yaklaşım örneklerlerle açıklanmış, yapıların son halleri değerlendirilmiş ve yapının iç mekandaki sorunları ve çözümleri irdelenmiştir. Bu amaçla hazırlanan tez, içerikleri aşağıda özetlenen beş bölümden oluşmaktadır.2. Bölümde; kervansaray yapılarının yapılma amacı incelenmiş, kervansarayların yapıldığı dönemler ve bu dönemlerde ki önemine deyinilmiş, yapısal özellikleri ve mimari planları incelenmiştir.3. Bölümde; günümüzde kullanılmak üzere yeniden düzenlenen kervansaray yapılarının iç mekan organizasyonunun, günümüz konfor ve koşullarına adaptasyonunda uygun hale getirilmesi için mekan içinde bölünmeleri,birleşerek mekan oluşturulması, iç mekan da sirkülasyon sağlanması, tesisat ve onarım işlemlerinden bahsedilmiştir.4. Bölümde; İpek yolu üzerinde olan kervansarayların vakıflar genel müdürlüğü tarafından yürütülen ve birçok kervansarayın restore edilerek tekrar turizm tesisi olarak kazandırılma çalışmaları incelenmiştir5. Bölümde; kervansarayların tarihi dokusu bozulmadan yenileme işlemleri yapılıp günümüz otel şartlarına uygun hale getirilmesi irdelenmiştir. Bu yaklaşım örneklerle incelenerek iç mekanda karşılaşılan problemler; eklenmiş bölümler, tesisat sorunları, yenilenen bölümler ve bu sorunlara getirilen çözümler anlatılmıştır.Sonuç; Yapılan çalışma sonunda işlevini yitirmiş kervansarayların yeniden eski fonksiyonu olan otel yapılarına dönüştürülmesi, günümüz konfor ve koşullarına adaptasyonunda karşılaşılan sorunların çözülmesi yöntemleri üzerinde durularak konunun incelenmesi yapılmıştır .Anahtar Kelimeler : Kervansaray, İpek Yolu Projesi, yenileme, Otel , İç Mekan
Özet (Çeviri)
Hotels of the period of the renewal process of making a caravanserai hotel conditions can be provided today with the former function is used as accommodation facilities was considered and examined the spatial organization. Sampling approach described in this field, the structure of the finished interior of the structure were evaluated and the problems and solutions are discussed. Thesis prepared for this purpose, the content consists of five chapters that are outlined below.2. Section; caravanserai examined structures made of purposes, are made of a caravanserai in the period and this period that deyinilmiş importance, architectural plans and structural properties were investigated.3. Section, we can use today to be re-arranged caravanserai structures inside the organization, today's comfort and the conditions of adaptation suitable for making the space in the division, combines the space forming the interior or circulation provision, installation and maintenance procedures are discussed.4. Section, a caravanserai on the Silk Road, carried out by the general directorate of the foundations of a caravanserai, and many tourism facilities were restored and re-examined at the laboratory as a winner5. Section, a caravanserai on the intact tissue and whether the renewal process to be made in accordance with modern hotel requirements were reviewed. This approach is examined with examples of problems encountered in the interior, added partitions, installations problems, revised sections, and are the solutions to these problems are discussed.The result at the end of the study have lost the function of the caravanserai, the hotel building reinstated to converting function, comfort and contemporary problems in adapting to the conditions, with emphasis on methods of resolving the investigation was about.