Yumurtalık liman yapımında dolgu malzemesi olarak kullanılan dolomitik kireçtaşlarının fiziko-mekanik özellikleri
Physico-mechanical properties of dolomitic limestone using filling materials in Yumurtalik harbour construction
  1. Tez No: 266161
  2. Yazar: ESMA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ERSOY, PROF. DR. HASAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Yumurtalık, liman, kireçtaşı, kaya kalitesi, Yumurtalık, harbour, limestone, rock quality
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Yumurtalık bölgesi, BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.), demir çelik fabrikaları ve büyük ölçekli organize sanayi bölgeleriyle önemli bir liman kenti haline gelmiştir. Çalışma alanı Yumurtalık sınırları içerisinde Mersin ? O35 ? b1 paftasında yer almaktadır. Bu çalışmada, Yumurtalık'ta inşa edilen deniz araçları barınağında dolgu malzemesi olarak kullanılan kayaçlardan dolomitik kireçtaşlarının fiziko-mekanik özellikleri incelenmiştir. İncelenen özelliklerine göre kayacın liman yapımında dolgu malzemesi olarak kullanılabilirliği değerlendirilmiştir. Üzerinde çalışılan kayaçların arazi ve laboratuvar (kimyasal, fiziksel ve mekanik) deneyleri yapılmış ve karakteristik özellikleri ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Yumurtalık region has become an important harbour with BOTAŞ, iron-steel factories and large scale organised industrial districts. The studied rocks were collected from the study area of Mersin - O35 - b1 diestock which is located in Adana-Yumurtalık region. In this study, Physico-Mechanical properties of dolomitic limestones which are main of the filling materials of the harbour construct in Yumurtalık region were examined. Physico-Mechanical characteristics of the studied rocks using for harbour construction in situ and laboratory were evoluted.