Kızkalesi (Mersin) dolayının stratigrafisi ve Karaisalı kireçtaşının mermer olarak değerlendirilmesi
Stratigraphy of the Kizkalesi (Mersin) area and evaluation of the Karaisali limestone as marble
  1. Tez No: 266173
  2. Yazar: TAHSİN YAMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stratigrafi, Mermer, Karbonat, Kızkalesi (Mersin), Stratigraphy, Marble, Carbonate, Kızkalesi (Mersin)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
İnceleme alanı Kızkalesi' nin (Mersin) kuzey-kuzeybatısında, Küçük Kale harabeleri dolayında yer almaktadır. Çalışma alanında, Miyosen yaşlı resifal Karaisalı kireçtaşı ve Kuvaterner yaşlı alüvyon yüzeylemektedir. Karaisalı kireçtaşı bölgede tabandan tavana doğru; gözenekli masif biyomikrit, masif biyosparit, gözenekli lamellibranşlı biyomikrosparit, Globigerinalı masif biyomikrit üyelerine ayrılarak incelenmiştir. Birim genellikle, bej-kirli beyaz renkli, orta-kalın-masif katmanlı, çatlakları kalsit dolgulu, sert, sağlam, keskin köşeli kırıklı, yüzeyi yer yer lapyalı, kalıp-koğuk gözenekli, bol fosilli kireçtaşı yapılışlıdır.Bu çalışma ile Karaisalı kireçtaşının arazi gözlem, ölçüm ve değerlendirmeleri sonucu petrografik ve temel mühendislik özellikleri ortaya konmuştur. Teknik değerlendirme göz önüne alındığında Mohs sertliği 3-3,5, rengi bej, gözenekliliği %2,8, birim hacim ağırlığı 2,58 gr/cm3, yoğunluğu 2,68 gr/cm3, ağırlıkça su emmesi %0,93, hacimce su emmesi %1,76, tek eksenli basınç dayanımı 42,68 MPa, nokta yük dayanımı 28,58 kg/cm2 olarak belirlenmiş olup, bu değerlerin ilgili standartlarla karşılaştırılması ve blok veriminin düşük olmasından dolayı bölgede Karaisalı kireçtaşının potansiyel mermer olarak değerlendirilemeyeceği ancak stabilize malzeme, zayıf agrega, yapı taşı, dekoratif taş ve tarihi yapılarda restorasyon malzemesi olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study area is located N-NW of the Kızkalesi (Mersin), around Küçük Kale ruins. Miocene aged reefal Karaisalı limestone and Quaternary alluvium are cropped out in the region. Karaisalı limestone are divided into four main members in the study area. These are: porouse and massive biomicrite, massive biosparit, porouse lamellibranchia bearing biomicrosparit, Globigerinid bearing massive biomicrite members from base to top. Dirty white-beige coloured, middle-thick-massive bedded, rigid, sharp-edged, porous (moldic-vuggy), fossiliferous reefal carbonates of the Karaisalı limestone comprise some veins filled with calcite and lapies developed on the surface.As a result of this study petrographic determinations and basic engineering characteristics of the Karaisalı limestone were determined after field work observations, measurments and evaluations. According to the investigation results of limestone, it was seen that the marble has a Mohs hardness 3-3,5, beige coloured, 2,8 % of porosity, unit weight values 2,58 gr/cm3, density 2,68 gr/cm3, water absorption by weight 0,93%, water absorption by volume %1,76, uniaxial compressive strength: 42,68 MPa, point load of 28,58 kg/cm2 and these properties of the Karaisalı limestone are not suitable according to Turkish standarts. For this reason, these limestone marbles can be used as stablized or weak aggregate materials, natural building and covering stone, and restoration material for the historical buildings.