Haydarlar-Kabalar (Beypazarı kuzeyi) civarı jeolojisi ve kömür olanakları
Geology and coal prospecting of Haydarlar-Kabalar area (North of Beypazarı)
  1. Tez No: 266177
  2. Yazar: SEBAHATTİN TOPRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beypazarı, Kömür yatakları, Üst Miyosen Volkanitleri, HırkaFormasyonu, Beypazarı, Coal-bearing beds, Volcanic rocks of Upper Miocene, HırkaFormation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Beypazarı civarında Türkiye'nin önemli kömür yatakları bulunmaktadır.Varlığı önceki yıllarda tespit edilmiş olan kömür yataklarının devamını araştırmakiçin birçok etütler yapılmıştır ve bu çalışmalara devam edilmektedir. MTAtarafından 1995-1998 yılları arasında ?Üst Miyosen Volkanitleri altındaki olası enerjihammaddeleri arama projesi? kapsamında yapılan araştırmalar sonucunda Beypazarıkuzeyi, kuzeybatısı ve doğu kesimlerinde Üst Miyosen Volkanitleri'nin etkinliğigörülmektedir. Volkanik kayaçlar altında yer yer devamlılığı gözlenen göl ve akarsuortamında çökelmiş Hırka Formasyonu içerisinde linyit damarları bulunmaktadır.Beypazarı- Kabalar, Mençeler Yayla, Haydarlar civarında bulunan sahaların büyükbir bölümü volkanik kayaçlarla örtülü bulunduğundan bu sahalardaki potansiyelalanların tespitine yönelik olarak linyit damarlarının kalınlıkları, özellikleri vedevamlılıkları hakkında bilgi edinilmesi amaçlanmıştır. 1/25 000 ölçekli BOLU-H27b3-b4 BOLU-H27 c1-c2 paftalarında yaklaşık 150 km2 jeolojik etüt yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most prospective coal-bearing beds in Türkiye is located aroundBeypazarı. Many geological surveys have been made and are being continue toexploration for coal-bearing beds, which are discovered in previous years. Thisresearchs conducted in the context of ?The Exploration Project on Probable RawMaterials of Energy under Volcanics of Upper Miocene? from 1995 to 1998 byGeneral Directorate of Mineral Research and Exploration (MTA) revealed thatnorthern, northwestern and eastern parts of Beypazarı are dominated by volcanicrocks of Upper Miocene. Hırka Formation, which was deposited in lacustrine andfluvial environments and observed locally as underlying volcanic rocks, bears lignitebeds. Because many of the fields, which are situated around Beypazarı- Kabalar,Mençeler Yayla, Haydarlar, are covered by volcanic rocks, it is aimed to informthickness, characteristics and extension of lignite beds, focused on the determinationof prospective areas in these fields. A geological survey of about 150 km2 isconducted on 1/25.000 scale BOLU-H27 b3-b4 and BOLU-H27 c1-c2 sheets.