Kesme gülde (Rosa hybrida First Red) farklı 1-MCP dozu uygulamalarının ve farklı depolama koşullarının vazo ömrü üzerine etkileri
The effect of different 1-MCP doses and different storage condition on the vase life of cut rose (Rosa hybrida First Red)
  1. Tez No: 266188
  2. Yazar: HATİCE DEMİRCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: First Red, gül, kuru ve yaş muhafaza, 1-MCP, vazo ömrü
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, First Red gül çeşidinin farklı 1-MCP doz uygulamalarının ve farklı depolama koşullarının vazo ömrü üzerine etkileri araştırılmıştır.Araştırmada denemeye alınan First Red güllerinde farklı (Tanık, 100 nl/l ve 200 nl/l) 1-MCP doz uygulamalarının ve farklı (kuru-yaş) depolama koşullarının vazo ömrüne etkili olduğu bulunmuştur. Farklı 1-MCP doz uygulamalı güllerde; %1 sakkarozlu, düşük pH'lı vazo solüsyonu içinde, +4°C'de, %70 oransal nemde 21 gün yaş olarak ve 0°C'de, %95 oransal nemde 7 gün kuru olarak muhafaza edilebileceği bulunmuştur. Her iki depolama koşulunda, 200 nl/l 1-MCP doz uygulamasının vazo ömründe 100 nl/l 1-MCP dozu ve tanık güllere göre daha iyi görsel kalite sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the effects of different 1-methylcyclopropene (1-MCP) doses and storage types on storability of First Red rose variety were investigated.Research results showed that different 1-MCP doses (Control, 100 nl/l, 200 nl/l) and different storage types (dry and wet) were affected the storability and vase life of First Red rose variety. It is found that roses can be store at 4oC, 70% RH for 21 days inside the vase and at 0oC, 95% RH for 7 days as a dry storage with combination of 1-MCP doses, 1% saccarose and low pH concentration in vase. In both storage combination 200 nl/l 1-MCP dose showed better visual quality than the 100 nl/l 1-MCP dose and the Control in vase life.