Anadolu arısı Ege ekotipi (Apis mellifera Anatoliaca) ve İtalyan (Apis mellifera ligustica ) X Ege melezi bal arılarının ve farklı yüksük sayılarının arı sütü verimleri üzerine etkileri
Effects of different number of grafted larvae on royal jelly production of Aegean ecotype (Apis mellifera Anatoliaca) and Italian (Apis mellifera ligustica ) X Aegean crossbred honey bee colonies
- Tez No: 266191
- Danışmanlar: PROF. DR. METE KARACAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Anatolian Honey Bee Aegean Ecotype (Apis mellifera anatoliaca), Italian Honey Bee (Apis mellifera ligustica ), royal jelly production, number of grafted larvae
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, Ege Bölgesi koşullarında doğal çiftleşmiş Anadolu arısı Ege ekotipi ve İtalyan Ege melezi arısının ve farklı yüksük sayılarının arı sütü üretimi üzerine etkileri belirlenmiştir. Bu amaçla, 4, 11, 18, 25 Mayıs ve 1 Haziran 2009 tarihlerinde toplam beş kez aşılama yöntemiyle arı sütü üretimi yapılmıştır. Her aşılamada, 2 adet Ege kolonisi ve 2 adet de İtalyan ? Ege melezi kolonisi olmak üzere toplam 4 adet arı sütü üretim kolonisi kullanılmıştır. Ege ve İtalyan- Ege melezi kolonilerinden birer tanesine 150'şer yüksük, diğer 2 koloniye de 200'er yüksük larva aşılaması (E 150, E 200, İxE 150, İxE 200) yapılmıştır.Toplam arı sütü üretimi bakımından genotip ve yüksük sayısı önemsiz bulunmuştur.(P>0,05) Ege ekotipi kolonilerinde ortalama 29.5±2.80 g, İtalyan arısı kolonilerinde ortalama 23.3±2.56 g arı sütü elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine royal jelly production of Anatolian Bees Aegean ekotype (A. m. anatoliaca) and Italian x Aegean crossbred honeybee in the conditions of South Aegean region. Therefore, royal jelly production has been donefive time by inocuation methool in total ( 4, 11, 18, 25 May an 1 June 2009) İn adadition to that the effects of royal jelly production by 150 and 200 numbers of larvae in each group was also determineal.Total colony yields of royal jelly (29.5±2.80 g and 23.3±2.56 g ), amount of royal jelly in a cup (245.3±19.88 mg and 187.8±21.70 mg) were higher in Aegean ecotype than Italian x Aegean crossbred, respectively. Total colony yields of royal jelly was not faund to be important as statiscally(P>0.05). But the differences among the genotypes and numbeof grafted larvae for amount of royal jelly in a cup were found to be statistically significant.