Yumurtalık sulak alan sistemindeki kıyı değişimlerinin uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak tespiti
Determination of coastal change in yumurtalik wetland system by using remote sensing data and geographic information systems
- Tez No: 266203
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY KULELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Sulak Alan, Landsat Uydu Görüntüleri, Coğrafik Bilgi Sistemleri, Değişim Belirleme, Uzaktan Algılama, Wetlands, Landsat Satellite Images, Geographic Information Systems, Change Detection, Remote Sensing
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Sulak alanlar, potansiyel sömürü kaynakları olmanın yanında aynı zamanda insan yaşamı, doğal denge ve biyolojik çeşitliliğin korunması bakımından önemli etkilere ve işlevlere sahip bölgelerdir. Bu duyarlı bölgelerin değişimlerinin izlenmesi geleceğe dönük hızlı ve doğru planlamalara veri oluşturması açısından önemli çalışmalardır. Bu çalışmada, 1992-2000 yılları arasındaki uydu görüntüleri ile Yumurtalık sulak alan sistemindeki kıyı değişimleri uzaktan algılama ve coğrafik bilgi sistemleri (CBS) kullanılarak belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma alanına ait görüntüler Landsat 5 uydusundan elde edilmiştir. Görüntü işlenmesi ve değerlendirilmesinde ERDAS imagine programı kullanılmıştır. Uzaktan algılamanın sadece kıyı değişim sürecini değil, değişikliğe neden olan faktörleri tanımlamada da kullanılabileceği görülmüştür. Sonuç olarak bu teknoloji kıyı alanlarının korunması için bizlere yol gösterebilecektir.
Özet (Çeviri)
Wetlands are the areas which have important effects and functions on protecting human life, balance of the nature, and biological variety, besides being potential exploitation sources. Observing the changes of these sensitive areas is important study for data collecting and correct planning for the future. In this study, coastal changing inYumurtalık wetland system are determined by using remotly sensed data and Geographic Information Systems (GIS) between 1992-2000. Area of study images are receved from Landsat 5 satellite. ERDAS İmagine program is used to process the Images. It is seen that remote sensing can not only be used for shore change process, but also identifying the factors that cause the change. As a result this technology can lead us for protecting the shore areas.