Performance and emission characteristics of butanol and gasoline mixtures in a spark ignition engine
Bütanol ve benzin karışımlarının buji ateşlemeli bir benzinli motorda performans ve egzoz emisyonlarına olan etkilerinin incelenmesi
- Tez No: 266213
 - Danışmanlar: PROF. DR. KADİR AYDIN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Bütanol, Tork, Güç, Yakıt Tüketimi, Emisyonlar, Butanol, Torque, Power, Fuel Consumption, Emissions
 - Yıl: 2010
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 79
Özet
Petrol ve petrol türevi yakıt kaynakları hızla azalmakta ve bu kaynaklarınüretim maliyetleri hızla artmaktadır. Ayrıca, bu yakıtlar oldukça fazla çevrekirliliğine sebep olmaktadır. Bu nedenle, günümüzde düşük üretim maliyeti, daha azçevre kirliliği ve yüksek verimlilik için alternatif yakıt araştırmaları artmaktadır.LPG, doğalgaz, biyodizel ile etanol, metanol ve bütanol gibi bazı alkol türevlerialternatif yakıtlar için iyi birer örnektir. Bu yakıtların bazıları saf veya petrol türeviyakıtlara karıştırılarak kullanılabilir.Yapılan bu deneysel çalışmada, benzine hacimsel olarak %5, %10 ve %15oranlarında bütanol karıştırılarak hazırlanan yakıt karışımlarının benzinli bir motorunperformans ve egzoz emisyonlarına olan etkileri araştırılmıştır. Öncelikle deneylerdekullanılacak saf kurşunsuz benzin ile saf bütanol Amerikan Test ve MalzemeEnstitüsü (ASTM) standartlarına göre test edilmiş, daha sonra bu yakıtlardanbenzinin içerisine hacimsel olarak %5, %10 ve %15 oranında bütanol katılarakhazırlanan yakıt karışımlarının yakıt özellikleri benzer şekilde ölçülmüştür. 4zamanlı ve 4 silindirli ticari bir benzinli motor kullanılarak hazırlanan yakıtlarınmotor performans değerleri olan tork, güç değerleri bilgisayar kontrollü bir hidrolikdinamometre ile, yakıt tüketimi yine bilgisayar kontrollü bir hacimsel debi metre ileve emisyon değerleri de bir egzoz gaz analiz cihazı yardımıyla ölçülmüştür. Yapılandeneyler sonucu benzine bütanol katkısının bütanolün ısıl değerinin benzine göredüşük olması nedeniyle motorun performans değerlerini bir miktar düşürdüğü ancakbütanolün içeriğinde bulunan oksijen nedeniyle silindir içerisinde yanma veriminiyükselttiği ve sonuç olarak egzoz emisyonlarında önemli miktarlarda düşüşesebebiyet verdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Petrol and petroleum based fuels resources are declining and their productioncosts are increasing rapidly. In addition, these fuels cause several environmentalpollutions. For this reason, researches about alternative fuels are increasing in orderto reduce production cost, decrease environmental pollution and increase efficiency.LPG, natural gas, biodiesel and some derivatives of alcohol like ethanol andmethanol are good examples for alternative fuels. Some of these fuels can be used aspure or as blends with derivatives of petrol.In this experimental study, affects of fuel blends that are prepared by mixingbutanol with gasoline at volumetric rate of 5%, 10% and 15% to performance andexhaust emissions of a petrol engine were investigated. Firstly, pure unleadedgasoline and pure butanol were tested according to ASTM standards, after those fuelproperties of fuel blends that are prepared by mixing butanol with gasoline atvolumetric rate of 5%, 10% and 15% were measured similarly. By using acommercial 4 stroke, 4 cylinder petrol engines, performance values like torque andpower were measured with a computer controlled hydraulic dynamometer, fuelconsumption values were measured with computer controlled volumetric flow meterand emission values were measured by the help of exhaust gas analyzer. Accordingto experimental results it was determined that addition of butanol to gasolinedecreased engine performance values due to its lower heating value; however, sincebutanol contains oxygen, it increased combustion efficiency and as a result causedreduction of exhaust emission values at important rates.