Adana'da buğday agro-ekosistemindeki böcek türlerinin belirlenmesi
Determination of insect species in wheat agro-ecosystem in Adana province of Turkey
- Tez No: 266212
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL KORNOŞOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday, Zararlılar, Adana, Doğal Düşman, Wheat, Pests, Adana, Natural Enemies
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma ile; 2009 yılında Adana'da (Ceyhan, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş ve Kozan) buğday tarlalarındaki böcek faunası 5 farklı sörvey metodu kullanılarak ortaya çıkartılmıştır.Çalışmanın sonucunda Odonata, Orthoptera, Hemiptera, Homoptera, Thysanoptera, Neuroptera, Coleoptera, Diptera, Lepidoptera ve Hymenoptera olmak üzere 10 takıma bağlı 65 familyadan 95 cins ve 109 tür saptanmıştır.Bu çalışma sonucunda Adana bölgesinde buğday agro-ekosisteminde sorun olan en önemli zararlılar Süne Eurygaster maura (Linnaeus), E. integriceps Put., Yaprak Bitleri Rhopalosiphum padi (L.), Sitobion avenae (F.), Schizaphis graminium (Rond.), Buğday yapraksülüğü Oulema melanopus L., Ekin Sap Arıları Cephus pygmaus L., Tracheolus tabidus F., Ekin Bambulu Anisoplia sp., Ekin Kambur Böceği Zabrus tenebriodes Geeze, Ekin Güvesi Syringopais temperetella Led., Buğday Hortumlu Böcekleri Curculionidae, Apionidae, Cüce Ağustos Böcekleri Cicadellidae ve Toprak Pire Böcekleri Phylotreta sp. Chatocnema sp. dahil bu zararlı türlerin hepsi primer zararlılar olarak tespit edilmiş ve populasyonlarının doğal düşmanlarınca baskı altında tutulduğu saptanmıştırr. Bu doğal düşmanların çok iyi tanınması ve yönetilmesi ile kimyasal mücadeleye gerek kalmayabilecektir.
Özet (Çeviri)
Wheat Pests and their natural enemies were determined by using five different sampling methods in Adana province (Ceyhan. İmamoğlu, Karaisalı, Karataş ve Kozan)According to the results totally 10 Orders 65 families 95 genus and 109 species belonging to Odonata, Orthoptera, Hemiptera, Homoptera, Thysanoptera, Neuroptera, Coleoptera, Diptera, Lepidoptera and Hymenoptera orders were recorded.This study has been showed that including the most important pests that cause damage on wheat are Sunn Pests Eurygaster maura (Linnaeus), E. integriceps Put., Aphids Rhopalosiphum padi L., Sitobion avenae (F.), Schizaphis graminium (Rond.), Cereal Leaf Beetle Oulema melanopus L., Wheat Sawflies Cephus pygmaus L., Tracheolus tabidus F., Scarab beetles Anisoplia sp., Carabid Beetle Zabrus tenebriodes Goeze, Cereal Leaf Miner Syringopais temperetella Led., True Weeviles Curculionidae,Apionidae Leafhoppers Cicadellidae and Flea Beetles Phylotreta sp and Chatocnema sp., all these pests found as a main pests and their population kept under control by natural enemies. If we use and know all these natural enemies very well, there won?t be any needs to chemical controls.