Tokat ili Yeşilyurt köyü doğal merasının botanik kompozisyon, kuru madde verimi ve kalitesinin belirlenmesi
Tokat province village of Yesilyurt natural pastures botanical composition, dry matter yield and quality determination
- Tez No: 266278
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN İPTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mera, Kalite derecesi, Botanik kompozisyon, ADF, NDF, RFV, Rangeland, Quality degree, Botanical composition, ADF, NDF, RFV
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Tokat İli Yeşilyurt Köyü Doğal Merasının Botanik Kompozisyon, Kuru Madde Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi Bu araştırma, 2008?2009 yıllarında Tokat İli Merkez ilçe Yeşilyurt köyü doğal mera alanında yürütülmüştür. Araştırmada, bitki ile kaplı alan, botanik kompozisyon, kuru madde verimi, otlatma kapasitesi, ham protein oranı, ham protein verimi, asit deterjan fiber (ADF) oranı, nötral deterjan fiber (NDF) oranı ve nispi yem değerleri incelenmiştir. Transekt metodu ile yapılan ölçümlerde, mera alanında 13 baklagil, 18 buğdaygil, 43 adet diğer familyalara ait olmak üzere toplam 74 bitki türü belirlenmiştir.Ağırlığa göre botanik kompozisyonda baklagillerin oranı % 33,41, buğdaygillerin oranı % 34,11 ve diğer familyadan bitkilerin oranı % 32,49'dir. Mera alanından iki yıllık ortalama sonuçlara göre 244,08-276,05 kg/da arasında kuru madde verimi elde edilmiştir. Araştırmada, ham protein oranı % 16,48-18,81, ham protein verimi 43,17- 53,42 kg/da, asit detergent fiber oranı (ADF) % 24,38-26,84, nötral detergent fiber oranı (NDF) % 34,59-36,32 ve nispi yem değeri(RFV) ise 174,96-189,77 arasında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Tokat Province village of Yesilyurt natural pastures Botanical Composition,Dry Matter Yield and Quality DeterminationThis research was conducted in the field of Yesilyurt village natural rangeland area located in central district of Tokat in 2008-2009. In the study, area covered with vegetation, botanical composition, dry matter yield, grazing capacity, crude protein content, crude protein yield, acid detergent fiber (ADF) ratio, neutral detergent fiber (NDF) rates and relative feed values (RFV) were investigated. Measurements made with transect method, 13 legume species, 18 graminae species, and 43 plant species belonging to other plant families have been identified. Of the botanical composition by weight 33,41 % is legumes, 34,11 % is graminaes, and 32,49 % is the detected ratio of the species belonging to other plant families.According to average results obtained from the two-year rangeland area studies dry matter yield was detected between 244,08 and 276,05 kg/da. It has been found that crude protein ratio is between 16,48 and 18,81%, crude protein yield is between 43,17 and 53,42 kg/da, acid detergent fiber ratio (ADF) is between 24,38 and 26,84%, neutral detergent fiber ratio (NDF) is between 34,59 and 36,32 % and relative feed value (RFV) is between the 174,96-189,77.