Arz zinciri risklerinin yönetiminde enformasyon teknolojilerinin kullanımı
Usage information technologies on management of supply chain risks
  1. Tez No: 266477
  2. Yazar: BARIŞ GÜVEN
  3. Danışmanlar: DR. HALEFŞAN SÜMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Computer Engineering and Computer Science and Control, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Arz Zinciri Yönetimi, Risk, Risk Yönetimi, Enformasyon Teknolojileri, Supply Chain Management, Risk, Risk Management, Information Technologies
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tedarik Zinciri Yönetimi ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın amacı, günümüzün iş dünyasında önem kazanan arz zinciri ve risk yönetimi kavramlarının irdelenmesi, tedarik süreçlerinde ortaya çıkan risklerin tanımlanmasıdır; yönetim fonksiyonlarının bu riskler üzerine uygulanarak işletmelerin temel fonksiyonlarını daha etkin bir şekilde nasıl sürdürebileceklerini açıklamaya çalışmaktır.Tez iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde risk kavramının tanımı ve arz zinciri uygulamalarında karşılaşılan riskler ile bu risklerin yönetimi üzerinde durulmuştur. Arz zinciri süreçlerinde karşılaşılan riskler işletme içi riskler ve işletme dışı riskler olmak üzere iki grupta incelenmiştir. Risklerin ortaya çıkış şekilleri örnekler verilerek açıklanmaya çalışılmıştır. İşletmelerin arz zincirlerinde ortaya çıkan risklerin oluşma nedenleri küreselleşme olgusunun yarattığı risklerin etkileri altında incelenmiştir. Tedarik risklerinin yönetimi sürecinde risklerin değerlendirilme, analiz aşamaları ve analiz yöntemleri ortaya konmuştur. Arz zinciri risk yönetim modelleri tedarik, talep, ürün ve bilgi yönetimi süreçlerinde incelenmiş olup, ayrıca işletmenin faaliyetlerini kesintiye uğratan çevresel risklere karşı alınabilecek önlemlere değinilmiştir. İkinci bölümde Arz Zinciri Yönetimi, lojistik ve taşımacılık kavramları ve temel faaliyetleri detaylandırılmaktadır. Bu faaliyetlerde yararlanılan enformasyon teknolojileri ve arz zinciri riskleri üzerindeki etkileri incelenmektedir.Son bölümde, Enerji, Otomotiv ve Tüketici Ürünleri alanlarında lider üç işletmede, mülakat yöntemi ve ikincil kaynaklar kullanılarak, karşılaşılan riskler, risk yönetim teknikleri ve uygulama örnekleri yer almıştır. Çalışmada temel olarak, Arz Zinciri proseslerindeki risklerin, teorik düzlemde ve uygulamada tedarik sürecinde odaklandığı; tedarikçi belirsizliklerinin, çoklu tedarikçi yöntemi ile giderilmeye çalışıldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine supply chain and risk management concepts that come into prominence and the explanation of risks that occur in the supply processes. By the implementation of management functions over these risks, how plants can support their basic functions efficiently has been considered.This thesis consists of two parts. In the first part, definitions of risk notion and risks in the supply chain practices and management of these risks are mentioned. The risks in supply chain processes are examined in two parts as internal and external to the business. How these risks are formed is defined by examples. Under the influence of global risks, causes of supply chain risks are investigated. In the supply risks management process, risk assessment, analyze steps and analyze techniques are stated.Supply chain risk management models are examined in supply, demand, information and product management processes and the steps that can be taken against disruption risks are considered. In the second part Supply Chain Management, logistics and transportation processes and the main activities are detailed. Information technologies utilized in these activities and the effects on supply chain risks are analyzed.In the last part, logistics processes, the risks and some applications in these practices are examined in leading three companies in the areas of Energy, Automotive and Consumer Products via interviews and secondary sources. In this study it?s stated that, the basic risks in supply chain processes are focused at supply both in theory and application. Also supplier uncertainties are tried to be removed by multi-supplier practices.