İstanbul mezarlıklarının peyzaj planlama, tasarım ve bakım çalışmaları açısından incelenmesi, Karacaahmet Mezarlığı örneği
An analysis of Istanbul cemeteries with regard to landscape planing, design and maintenance, Karacaahmet cemetery as an example
- Tez No: 266482
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIZ AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Karacaahmet, Mezarlık, Planlama ve tasarım ilkeleri, Mezarlık bakım sorunları
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 434
Özet
Bu çalışmada İstanbul `un en eski ve en büyük mezarlığı olan Karacaahmet mezarlığı örneğinde kent mezarlıklarındaki planlama ve tasarım hataları ile bunlardan kaynaklı bakım sorunları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bunun için önce mezar ve mezarlık kavramı açıklanmış daha sonra mezarlık planlama, tasarım ve bakım ilkeleri üzerinde durulmuştur. Karacaahmet mezarlığının tarihi süreci ve kentsel yeşil alan içindeki önemi belirlendikten sonra Karacaahmet mezarlığının planlama, tasarım ve bakım ilkeleri çerçevesinde değerlendirilmesi yapılmıştır.Mezarlığın planlama, tasarım ve bakım durumunun tespit ve ilkeler bazında değerlendirilmesi için; zemin, toprak, su numuneleri başta olmak üzere laboratuar çalışmaları, arazide gözlem, ölçüm ve sayımlar yapılmıştır. Tezin son bölümünde ise Karacaahmet mezarlığı örneğinden elde edilen sonuçlarla Karacaahmet ve İstanbul geneli mezarlıkları için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this disquisition, it has been tried to identify the main deficiencies in planing and design of cemeteries and the problems arising from these deficiencies in the example of Karacaahmet cemetery, which is the oldest and the biggest cemetery in Istanbul. To do so, first of all, the concepts of grave and cemetery are explained and then it is focused on the principles of planning and maintance of cemeteries.After a short review pointing the importance of the Karacaahmet Cemetery having regard to its historical process and its place in green field in general, the cemetery is evaluated with respect to planing, design and maintenance principles.A couple of investigation methods such as counting, measurement and direct observation of land along with the laboratory investigation of ground, soil and water had been performed to evaluate the cemetery with respect to planing, design and maintenance situation.In the final section, with the help of findings of the Karacaahmet cemetery investigation, recommendations are provided not only for the Karacaahmet cemetery but also all cemeteries located in Istanbul.Key worlds: Karacaahmet, Cemetery, Principles of planing and design, Maintenance problems of cemeteries