Parlatılmış porselen karonun lekelenme direncinin arttırılması
Enhancing the stain resistance of the polished porcelain tile
- Tez No: 266512
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENDER SUVACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Parlatılmış porselen karo, leke dayanımı, porselen bünye viskozitesi, Polished porcelain tile, stain resistance, viscosity of porcelain tile body
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışmada, parlatılmış porselen karoların mikroyapıları incelenmiş ve mikroyapıda yer alan porların aspekt oranlarının lekelenme direncini etkileyen kritik bir faktör olduğu görülmüştür. Porselen karoların sinterleme şartlarının ve kompozisyonda kullanılan malzemelerin özelliklerinin bünye viskozitesine, viskozitenin mikroyapıya ve mikroyapının da lekelenme direncine olan etkileri de sistematik bir şekilde incelenmiştir. Bu çalışmayla, porselen karo literatüründe ilk defa viskozite ölçümleri termomekanik analiz cihazı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Porselen karoların çalışılan sistem içerisinde sahip olmaları gereken viskozite değerlerinin alt ve üst limit değerleri üzerinde durulmuştur. Alt limit değeri, karoda düşük viskoziteden dolayı meydana gelen karo deformasyonuna göre, üst limit değeri ise, porların etkin olarak kapatılamaması ve bu nedenle kötüleşen lekelenme dayanımına göre belirlenmiştir. Yüksek lekelenme direncine sahip porselen karoların üretilebilmesi için sadece kompozisyonların tane boyutlarının değişiminin yeterli olmadığı, hem kompozisyonel hem de tane boyutunun birlikte değişiminin gerekli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this particular study, production of polished porcelain stoneware tiles with high stain resistance was utilized. Microstructural properties of the tiles were investigated and aspect ratio of the pores was defined as the critical parameter on the stain resistance of the tile. Sintering conditions and properties of the materials which used in recipes effects on the viscosity, viscosity effects on the microstructure and finally microstructure effects on the stain resistance were investigated systematically. In this study, measurements of the whole porcelain tile viscosity was carried out by thermomechanical anayser for the first time in porcelain tile literature. Lower and upper limit of porcelain tile viscosity were emphasized. Lower limit of viscosity was determined to consider deformation of the tile, upper limit of viscosity was determined to consider stain resistance of the body. In order to produce stain resistance of the porcelain tile, modifications on grain size distribution of the composition was not effective; both composition and grain size distribution should be utilized to obtain polished porcelain tile with high stain resistance.