Kastamonu kent dokusu içinde Cumhuriyet Meydanı'nın incelenmesi
The analyse of Cumhuriyet Square in the urban pattern of Kastamonu
- Tez No: 266527
- Danışmanlar: PROF. DR. RUŞEN YAMAÇLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kastamonu, kent dokusu, meydan, batılılaşma, Kastamonu, urban pattern, square, westernization
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmanın amacı, tarihsel süreçte idari bir merkez olmuş Kastamonu kentinde; resmi yapılarla çevrili bir alan olan Cumhuriyet Meydanı'nın kent dokusu içinde oluşum ve gelişim süreçlerinin incelenmesi, kent içinde yer alan meydan işlevindeki mekanlarla mimari tasarım açısından karşılaştırılması, kent kimliğindeki öneminin ortaya çıkartılmasıdır.Kastamonu kenti, Beylikler döneminde hakim beyliğin idari merkezi konumunda, Osmanlı hakimiyeti döneminde ise sancak merkezi, 19. yüzyıldaki idari düzenleme sonrasında ise vilayet merkezi konumundaki bir kent olmuştur. İdari merkez olması dışında, ticaretin önemli bir faaliyet olması kenti özel kılmaktadır. Beylikler döneminden başlayarak kenti yöneten her devlet, inşa edilen yapılarla birlikte kent dokusunun gelişmesine katkıda bulunmuştur. Böylece kentin halen sahip olduğu nitelikli yapı günümüzde de gözlemlenip incelebilecek özellikleri yansıtmaktadır.Bu çalışmanın kapsamında Kastamonu kent yerleşmesinin tarihi ve kent strüktürünün oluşumu; meydan kavramının farklı uygarlıklar ve kentlerdeki değişimi doğrultusunda Kastamonu kent meydanlarının belirlenmesi, Kastamonu kent dokusunda yer alan Cumhuriyet Meydanı'nın Batılılaşma kavramı ile ilişkilendirilmesi ve mimari tasarım açısından incelenmesi ve Kastamonu kent dokusu açısından sonuçları yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyse the constitution and development process of Kastamonu Cumhuriyet Square in the urban pattern of Kastamonu, to compare with the spaces which are defined as a square and finally to discover the role of the square in the urban pattern.The City of Kastamonu, has become the capital of the principality which was founded in Western Black Sea Region, in the Era of Principalities. Also, in the Ottoman era, Kastamonu has become the central city of regional administration.. Furthermore, Kastamonu has become an important city because of the importance of commercial activities. Each administrative state has contributed the development of the urban pattern, by building structures. In this way, the urban pattern can be observed clearly at the present day.In the context of this study, it will be observed the history of settlement in Kastamonu city and constitution of the urban pattern, defining the public squares of Kastamonu with the concept of square, defining the relation between Kastamonu Cumhuriyet Square and the concept of westernization and finally explaining the spatial and urban results of the square as a place in the urban pattern of Kastamonu.