Zor entübasyon düşünülen olgularda video-laringoskop ile macintosh laringoskopun hemodinami ve entübasyon kalitesi yönünden değerlendirilmesi
The comparesion of video laryngoscope and macintosh laryngoscope in terms of heamodynamy and intubation quality of the patients which are thougth to have difficult intubation
  1. Tez No: 266664
  2. Yazar: AYSUN ÇAĞLAR TORUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA TÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Endotrakeal entübasyon, Macintosh blade laringoskop, Video-laringoskop, Endotracheal intubation, Macintosh blade laryngoscope, Video-laryngoscope
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş ve Amaç: Endotrakeal entübasyonun anestezi pratiğinde başlıca endikasyonu genel anestezi uygulanacak hastalarda havayolu açıklığının ve güvenliğinin sağlanmasıdır. Anesteziyolojide klinik pratiklere laringoskopun girmesinden beri bütün çabalar laringoskop bladenin şeklini mükemmel yapmaya yöneliktir. Bunun amacı laringeal yapıların, glottisin daha iyi görülmesini sağlayarak endotrakeal entübasyonun başarı oranını artırmaktır. Laringoskopi ve endotrakeal entübasyon, larinks ve trakeanın mekanik uyarımına bağlı refleks sempatik bir yanıt oluşturarak plazma katekolamin konsantrasyonlarında artış, taşikardi, hipertansiyon, aritmiler ve özellikle kalp rezervi kısıtlı hastalarda miyokardial iskemiye sebep olabilir.Biz yaptığımız bu çalışmada, zor entübasyon olabileceği mallampati testi ile tahmin edilen hastalarda, Macintosh ve GlideScope Video-laringoskopunu; glottik görüntü kalitesi, entübasyon başarısı, entübasyon süresi, ve iki laringoskopa entübasyon sonrası gelişen hemodinamik yanıt ve komplikasyon oranları yönünden karşılaştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18?65 yaş arasında değişen ASA I-II sınıflamasına giren mallampatisi III-IV olan elektif cerrahi uygulanacak 60 hasta dahil edildi. Hastalar rastgele 30'arlı iki gruba ayrıldı. Entübasyonlar aynı kişi tarafından uygulandı. Grup M; Macintosh blade'li laringoskop ile entübasyon yapılan grup, Grup V; Video-laringoskop ile entübasyon yapılan grup. Entübasyon esnasında tespit edilen C-L (Cormack-Lehanne) skoru, entübasyon süresi, boyun extansiyon ihtiyacı, entübasyon başarısı, komplikasyonlar ve antihipertansif ihtiyacı kaydedildi. Perioperatif kalp atım hızı (KAH), sistolik arter basıncı (SAB), diyastolik arter basıncı (DAB), ortalama arter basıncı (OAB), periferik oksijen satürasyonu (SpO2), indüksiyondan önce, indüksiyondan sonra, entübasyondan hemen sonra, entübasyondan sonraki 1., 2., 3., 4. ve 5. dakikalarda kaydedildi. End tidal karbondioksit (ETCO2) ise entübasyondan hemen sonra, entübasyondan sonraki 1., 2., 3., 4. ve 5. dakikalarda kaydedildi.Bulgular: Her iki grupta glottik görüntü kalitesi karşılaştırıldığında Video Grubu'nda sadece 1 hastada C-L skor III ile karşılaşılırken, Macintosh Grubu'nda 10 hastada karşılaşıldı (p ? 0.05). Entübasyon süreleri ise Macintosh Grubu'nda 23 sn, Video Grubu'nda ise 42 sn olarak bulundu (p ? 0.05) ve bütün entübasyonlar her iki grupta başarıyla gerçekleştirildi. Entübasyon deneme sayısı açısından iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı (p ? 0.05). Entübasyon esnasındaki boyun ekstansiyon ihtiyacı karşılaştırıldığında ise Macintosh Grubu'nda anlamlı oranda yüksek bulundu (p ? 0.05). Komplikasyon olarak Macintosh Grubu'nda bir hastada entübasyon esnasında ağız içinde kanama ile karılaşılırken Video Grubu'nda hiçbir hastada komplikasyon gelişmedi (p ? 0.05). Hemodinamik parametreler açısından iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı (p ? 0.05). Antihipertansif ihtiyacı açısından da iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı (p ? 0.05). Entübasyon sonrası 2. dakikada SpO2 değeri Video Grubu'nda anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p ? 0.05).Sonuç: Zor entübasyon düşünülen olgularda, daha iyi orafaringeal ve glottik görüntü elde ediliyor olması ve boyun ekstansiyon yasağı olan hastalarda da başarılı entübasyon sağlaması özellikleri ile Video-laringoskopun Macintosh blade'li laringoskop'a üstünlük sağladığı kanısına varıldı..
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Main indication in anesthesia practice of endotracheal intubation is to provide the opennes and safety of airway in patients under general anesthesia. Since the emergence of laryngoscope in clinical practices of anesthesia all the efforts aimed to make a perfect shape of laryngoscope blade. The aim of these efforts is to provide a better view of laryngeal structures and glottis to increase the success rate of endotracheal intubation. Laryngoscopy and endotracheal intubation may cause increase in plasma catecholamine concentrations,tachycardia,hypertension, arrhythmias and myocardial ischemia in patients with limited cardiovascular reserve by creating a sympathetic reflex structure due to mechanical stimulation of the larynx and trachea.In this study, we aim to compare Macintosh and Glidescope in terms of glottic image quality, intubation success, duration of intubation hemodynamic response and complication rates developed against two laryngoscope after intubation in patients which are estimated to have difficult intubation by mallampati test.Materials and Methods: The study included patients ranged from 18-65 years undergoing elective surgery entering ASA I-II classification, mallampati level III-IV. Patients were divided randomly into two groups including 30 persons each. İntubation was performed by same person. Group M, was intubated with the Macintosh laryngoscope blade and Group V with the Video-laryngoscope. CL (Cormack-Lehanne) score detected during intubation, duration of intubation, neck extension requirement, intubation success, complications, and antihypertensive requirement were recorded. Perioperative heart rate (HR), systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), mean arterial pressure (MAP), peripheral oxygen saturation (SpO2), were recorded before induction, after induction, immediately after intubation, next 1., 2., 3., 4. and 5. minutes of intubation. End tidal carbon dioxide (ETCO2), were recorded immediately after the intubation and 1., 2., 3., 4. and 5. minutes after intubation.Findings: When the glottic image quality compared in both groups, only one patient with CL score III encountered in Video Group while 10 patients in the Macintosh group (p ? 0.05). Duration of intubation in Macintosh Group found 23 sec.,while 42 sec. in Video Group (p ? 0.05) and all intubations were successfully performed in both groups. In terms of number of trials of intubation showed no significant difference between the two groups(p ? 0.05). Compared to the need for intubation during neck extension in the Macintosh group was significantly higher (p ? 0.05). As a complication during intubation, one patient with a bleeding in the mouth encountered in Macintosh group, while no complications occurred in any patient in Video Group (p ? 0.05). No significant difference found between the two groups in terms of hemodynamic parameters (p ? 0.05). No significant difference found between the two groups in terms of the need for antihypertensive (p ? 0.05 ). At the 2nd. minute after intubation SpO2 value was found significantly higher in the Video Group (p ? 0.05).Results: With the features of getting a better orafaringeal and glottic view in cases considered as difficult intubation and providing successfull intubation in patients with neck extension prohibition it is concluded that Video-laryngoscope is superior to Macintosh blade laryngoscope.