Kardiyopulmoner bypass (KPB) sırasında açığa çıkan bazı mediatörler ve bunların solunum fonksiyonuna etkileri
During the cardiopulmonary baypass uncovered the effects of some mediators on respiratory functions
  1. Tez No: 266747
  2. Yazar: SEÇİL SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp Akciğer Makinası, Kardiyopulmoner Bypass, kardiyolipin, vasküler endotelial growth faktör, elastaz, Heart lung machine, cardiopulmoner bypass, cardiolipin, vascularendothelial growth factor, elastase
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kalp-akciğer makinesi, kalp cerrahisinin gelişmesine yardımcı olmakla birlikte vücutta birçok sistem üzerine olumsuz etkilerinin tespit edilmesi nedeniyle günümüzde hala kullanımını ve geçerliliğini sınırlamaktadır. Çoğu zaman post-perfüzyon sendromu ya da tüm vücut inflamatuar cevabı olarak tanımlanan kalp-akciğer makinesinin hasar verici etkisi uzun süre yoğun bakım desteği gerektirebilir ve hastanede kalış süresini uzatabilir. Bazı vakalarda, bu durum çoklu organ yetmezliklerine ve hatta ölüme bile neden olabilmektedir. Bu cevabın biyolojisinin anlaşılması süregelen kalp cerrahisi araştırmalarının en önemli odak noktası olmayı sürdürmektedir.Bizim çalışmamızda, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Servis ve Yoğun Bakımında takip edilen 25 CPB uygulanarak CABG operasyonu yapılan hasta (çalışma grubu) ile 10 CPB uygulanmadan CABG operasyonu yapılan hastada(kontrol grubu) plazmada kardiyolipin, vasküler endotelial growth faktör, elastaz seviyeleri ve solunum fonksiyon testlerinden FEV1, FVC değerleri pre-op ve post-op dönemlerde ölçülerek hem gruplar arasında hem de pre-op ve post-op dönemler karşılaştırıldı, akciğerler ve solunum fonksiyonları üzerine etkileri araştırıldı.CPB yöntemi kullanılarak opere edilen hastalarda anlamlı şekilde daha fazla olmak üzere post op dönemde sistemik inflamatuar yanıtta belirleyici humoral amplifikasyon sisteminde görevli elastaz düzeylerinde artış olduğu gözlenmiştir. Aynı inflamatuar yanıtta görevli VEGF ve kardiyolipin değerlerinde ise anlamlı bir artış izlenmemiştir.Her iki yöntem kullanılarak opere edilen hastaların tümünde akciğer fonksiyonları açısından bilgi veren FEV1 ve FVC değerlerinde post-op dönemde ciddi düşme olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Heart-lung machine, which has great impact on improvement of cardiac surgery techniques, has limited usability and validity because of its harmful effects on many organ systems. The harmful effects of the heart-lung machine, also described as post-perfusion syndrome or generalized inflammatory response, might require long term intensive care support and lengthen hospital stay. In some cases, this might lead to multiple organ failures and even death. Understanding the biology of this inflammatory response continues to be the focus of current cardiac surgery research trials.In our report, we compared the plasma levels of cardiolipin, vascular endothelial growth factor (VEGF), elastase; FEV1 and FVC values in preoperative and postoperative spirometry analyses of a group of 25 patients who underwent coronary artery bypass surgery (CABG) with cardio-pulmonary bypass (CPB) to a group of 10 patients who underwent CABG without CPB; preoperative and postoperative periods were compared and effects on lung and respiratory function was analyzed.Patients operated using CPB had significantly higher postoperative levels of elastase, which has distinctive role in humoral amplification system in systemic inflammatory response. Levels of VEGF and cardiolipin, which also have similar functions in inflammatory response, were not significantly increased.All patients, whether operated using CPB or not, were observed to have serious reductions of FEV1 and FVC values postoperatively.