Kardiyopulmoner bypass sırasında homosistein, vitamin b12 ve folik asit seviyelerinin değişimi ve birbirleri ile olan ilişkilerinin incelenmesi
The review of the change in homocysteine, vitamin b12 and folic acid levels,and their reciprocal relationship during cardiopulmonary bypass
  1. Tez No: 448926
  2. Yazar: HATİCE BİLGE AÇIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner Bypass, homosistein, vitamin B12, folik asit, Cardiopulmonary bypass, homocysteine, vitamin B12, folic acid
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Kardiyopulmoner bypass'ta (KPB) hastanın kalbi ve akciğeri belli bir süre durdurulmakta, bu organların yerine kalp akciğer makinesi kullanılmaktadır. KPB ile hastadan kanül ve tüp setlerle alınan kan bu cihazdan geçirilip oksijenlendirildikten sonra tekrar hastanın dolaşımına geri verilmektedir. KPB sırasında kan damar dışına çıkarak vasküler endotelden farklı yapay materyal yüzeylerden geçmektedir. Yapay yüzeylerden dolayı kandaki ve metabolizmadaki değişim neticesinde plazmada bulunan birçok parametre değişmektedir. Değişen parametreler arasında homosistein, vitamin B12 ve folik asit de bulunmaktadır. Yapılan çalışmamızda KPB sırasında homosistein, vitamin B12 ve folik asit parametrelerinin değişimlerine bakılarak birbirleri ile olan ilişkileri araştırılmıştır. Çalışmamıza çeşitli sebeplerden dolayı KPB ile ameliyat edilen 30 hasta seçildi. Hastalardan ameliyat öncesi, pompaya giriş, kross klemp sonrası ve protamin verilmesi sonrası olmak üzere dört farklı zamanda kan örnekleri alınarak çalışma grubu oluşturuldu. Serum vitamin B12 ve folik asit düzeyi kemilüminesans yöntemi ile homosistein düzeyi ise kolorimetrik yöntem ile çalışıldı. Çalışma sonucuna göre; pompaya girişte homosistein, vitamin B12 ve folik asit düzeyi prime solüsyondan dolayı sayısal olarak düşerken; pompa girişinden kross klemp sonrasına kadar homosisteinde anlamlı artış olmuş, folik asit düzeyinde artış olmamış, vitamin B12 oranındaki artış ise homosistein kadar olmamıştır. Bu durum Vitamin B12 ve Folik asit düzeyi ile serum homosistein konsantrasyonu arasında negatif bir korelasyon göstermiştir. Kross klemp sonrasından protamin sonrasına kadarki dönemde homosistein seviyesinde düşüş olmasına rağmen, Vitamin B12 ve folik asit seviyesinde yükselmeler olmuştur. Bu yükseklik homositeinin Vitamin B12 ve folik asit ile negatif ilişkisine destek olmaktadır. Perfüzyon süresi uzadıkça artan inflamatuar yanıt ve kullanılan ilaçlar ile homosistein seviyesinde değişimlere neden olmuş fakat bu etkileşimlerin homosistein, Vitamin B12 ve folik asit düzeyi ile ilişkisi istatistiksel olarak gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
In cardiopulmonary bypass (CPB) the patient's heart and lungs are stopped for a certain period of time, the heart-lung machine is used instead of these organs. By CPB, blood is taken from patients of with the sets with cannulas and tubes, after it passed through the device and oxygenated, again returned to the patient's circulation. During CPB, the blood goes beyond vessels, and passes through artificial material surface different from vascular endothelial. Due to artificial surfaces and changes in metabolism and blood, many parameters in plasma varies. Of varying parameters homocysteine, vitamin B12 and folic acid are also included. In this study, we investigated the change in homocysteine, vitamin B12 and folic acid parameters and their relationship with each other during CPB. In our study, 30 patients, who underwent surgery with cardiopulmonary bypass for various reasons, were selected. Four groups were formed and blood samples were taken from patients at four different times; prior to surgery, the pump inlet, after cross clamp and after the administration of protamine. Serum vitamin B12 and folic acid levels was studied by chemiluminescence method, homocysteine levels was studied by the colorimetric method. According to the study results; vitamin B12 and folic acid levels numerically decreased due to the prime solution at the pump inlet; homocysteine levels incresaed significantly but folic acid levels did not increase from the pump inlet until after the cross clamp; the increase in the rate of vitamin B12 had not been up of that homocysteine. This situation showed a negative correlation with vitamin B12 and folic acid levels of serum homocysteine concentrations. In the period after protamine administration and after cross clamp, there was a decrease in the level of homocysteine , although there have been increased levels of vitamin B12 and folic acid. This elevation of homocysteine with vitamin B12 and folic acid also supports a negative relationship. Because of the increased perfusion time, and so increased inflammatory response and drugs led to changes in the level of homocysteine, but no statistical relationship with these interactions has been shown in homocysteine, vitamin B12 and folic acid levels.