Otoimmün tiroiditli hastalarda gluten enteropatisi
Gluten enteropathy in autoimmune thyroiditis patients
- Tez No: 266802
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM GÜLLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Otoimmün tiroidit, Gluten enteropatisi, Çölyak hastalığı, Autoimmune thyroiditis, gluten enteropathy, Celiac disease
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Otoimmün tiroiditli hastalarda çölyak hastalığını taramanın yararlı olabileceği düşünülmektedir. Böylece ÇH'nın semptomları önlenecek ve diğer otoimmün hastalıkların oluşma riski sınırlanacaktır. Bu çalışmanın amacı, otoimmün tiroiditli hastalarda ÇH prevalansını araştırmak ve otoimmün tiroiditli hastalarla otoimmün olmayan tiroid hastaları arasında ÇH prevalansı açısından anlamlı bir fark olup olmadığını göstermektir.. Tek merkezde tiroid hastalığı tanısı alan 340 hasta randomize şekilde çalışmaya katılmıştır. 291 otoimmün tiroid hastası 49 otoimmün olmayan tiroid hastası ile karşılaştırılmıştır. Hastalarda anti-tTG IgA varlığı araştırılmış, IgA eksikliği tespit edilenlerde anti-tTG IgG varlığı araştırılmıştır. Seropozitif olan hastalara endoskopi eşliğinde duodenum biyopsisi yapılmış, histolojik bulgular ÇH açısından değerlendirilmiştir. Anti- tTG varlığı (ÇH) ve histolojik olarak kanıtlanmış ÇH prevalansı otoimmün tiroid hastalığı grubunda daha yüksek oranda bulunmuş, aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Daha önce bilinen hastalıklar incelendiğinde demir eksikliği ve otoimmün hastalıklar otoimmün grupta, HT otoimmün olmayan grupta daha fazla saptanmıştır (sırasıyla p:0,016, p:0,016 ve p: 0,021). ÇH tespit edilen hastalarda vitamin B12 eksikliği, demir eksikliği, kemik mineral bozukluğu (osteopeni/osteoporoz), çinko eksikliği, folik asit eksikliği gibi malabsorbsiyon bulguları görülmüştür.Daha önce bu konuda Türkiye'de yapılmış olan tek çalışmada ÇH prevalansı otoimmün tiroiditlilerde sağlıklı bireylere göre anlamlı farklı bulunmuştur. Ülkemizde sağlıklı bireyler üzerinde yapılan çalışmalardaki ÇH prevalansı örnek alınırsa çalışmamızda otoimmün tiroiditli hastalarda normal bireylere gore 2-3 kat fazla ÇH prevalansı tespit edilmiştir.Sonuç olarak, çalışmamız malabsorbsiyonu düşündüren bulguları olan ya da ek otoimmün hastalığı olan otoimmün tiroiditli hastaları ÇH açısından tarama yararlılığını desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
In the literature, it?s acclaimed that it would be useful to screen CD in autoimmune thyroiditis patients to prevent symptoms of probable CD and to restrict risk of other autoimmune diseases. The aim of this study is to determine CD prevalance in autoimmune thyroiditis patients and to show if there is any significant difference in CD prevalance between autoimmune thyroiditis patients and non-autoimmune thyroid patients. 291 autoimmune thyroiditis and 49 non-autoimmune thyroid patients, in total 340 patients diagnosed as having thyroid disease in one center were enrolled into the study randomizedly. Anti-tTG IgA was studied in their serum. Patients with IgA deficiency were further studied for anti-tTG IgG. Seropositive patients were examined for endoscopy guided duodenum biopsy. Histological findings were evaluated for CD. Seropositivity for anti-tTG and histologically proven CD were found out to be more prevalent in the autoimmune thyroiditis group, but the difference between the autoimmune and non-autoimmune group was nonsignificant. When other diseases were checked, iron deficiency and autoimmune diseases were detected in the autoimmune thyroiditis group more frequent while HT was detected in the non-autoimmune group more (p:0,016, p:0,016 and p:0,021, respectively). CD patients had vitamin B12 deficiency, iron deficiency, bone mineral density defect (osteopenia/osteoporosis), zinc deficiency or folic acid deficiency pointing to malabsorbtion.In the earlier study made in Turkey on that subject, CD prevalence was found to be significantly more in autoimmune thyroiditis patients than non-autoimmune thyroid disease patients. In our study, autoimmune thyroiditis patients had CD 2-3 fold more prevalent than the healthy subjects in Turkey.In coclusion, our study supported the usefulness of screening autoimmune thyroiditis patients having malabsorbtion signs and symptoms or another autoimmune disease for CD.