Pankreas kanserli hastalarda serumda Makrofaj Inhibitör Sitokin-1 (MIC-1) ve Doku Polipeptid Apesifik Antijen (TPS)' in tanısal etkinlikleri; Karbonhidrat antijen 19-9 (CA 19-9) ile karşılaştırılması
The diagnostic effect of serum Macrophage Inhibitory Cytokine 1 (MIC-1) and Tissue Polypeptide Specific antigen (TPS) in patients with pancreatic adenocarcinoma: The comparison of these markers with CA 19-9
- Tez No: 266803
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Onkoloji, Gastroenterology, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Pankreas adenokarsinomu, periampullar karsinoma, TPS, MİC-1, CA 19-9, pancreas adenocarcinoma, periampullary carcinoma, TPS, MIC 1, CA 19-9
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Pankreatik adenokarsinomalı hastalar genellikle hastalık ileri evrede iken tespit edilirler; pronozları kötüdür. Doğru bir serolojik test, pankreas kanserinin noninvaziv ve hızlı bir şekilde tanısına yardımcı olabilir. Bu çalışmada, pankreas kanser belirteci olarak, serum MİC-1 ve TPS çalışıldı; etkinlikleri CA 19-9 ile karşılaştırıldı. Çalışmaya pankreas adenokarsinomlu 56 hasta, benign pankreas hastalığı olan 31 hasta, diğer periampullar karsinomlu 15 hasta, safra yolları ve/veya safra kesesi benign hastalığı olan 15 hasta ve 33 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Serum Ca 19-9, MİC-1 ve TPS düzeyleri, ELİSA ile ölçüldü. Serum MİC-1 düzeyleri, CA 19-9 ile benzer şekilde, pankreas adenokarsinomalı hastalarda (ortalama ± standart sapma, 4097 ± 3046 pg/mL) ve diğer periampullar karsinomalı hastalarda (ortalama ± standart sapma, 4933 ± 3258 pg/mL), benign pankreas hastalığı olanlara (ortalama ± standart sapma, 2186 ± 2418 pg/mL) ve sağlıklı kontrollere (ortalama ± standart sapma, 1326 ± 1343 pg/mL) göre daha yüksek idi. Serum TPS düzeyleri ise tüm gruplarda benzer idi; ayırıcı özellik göstermedi. (p>0.05). Serum MİC-1, CA 19-9 kadar sensitif iken spesifitesi daha düşüktü (sensitivite her ikisinde de %81; spesifite sırası ile %73, %97). TPS tanısal etkinlik göstermedi; ancak tümör hücrelerinin büyüme aktivitesini ölçme yeteneğine bağlı olarak, seri TPS ölçümleri, tedavi takibinde ve rekürrensin erken saptanmasında, CA 19-9 ile birlikte faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Patients with pancreatic adenocarcinoma usually present with advanced- stage disease; the prognosis is poor. An accurate serologic test could provide early and noninvasive diagnosis. In this study, as markers of pancreatic cancer, serum MIC-1 ve TPS levels were evaluated and compared with CA 19-9. Serum Ca 19-9, MIC-1 and TPS levels were determined by ELİSA in 56 patients with pancreatic adenocarcinomas, in 31 patients with benign pankreatic diseases, in 15 patients other periampullary adenocarcinomas, in 15 patients with benign biliary diseases and in 33 healty control subjects. Serum MIC 1 levels, like CA 19-9, were significantly higher in patients with pancretac adenocarcinomas (mean ± SD, 4097 ± 3046 pg/mL) and in patients with other peryampullary carcinomas (mean ± SD, 4933 ± 3258 pg/mL), than in those with benign pancreatic diseases (mean ± SD, 2186 ± 2418 pg/mL) and in healty control subjects (mean ± SD, 1326 ± 1343 pg/mL). Serum TPS levels were, similar in all grubs (p>0.05). Sensitivity of serum MIC 1 was as well as that of CA 19-9; but the specifity was lower (sensitivity:81%; respectively, specifity:73%; 97%). TPS showed no diagnostic efficiency; but as it reflects tumor growth activity, serial TPS measurements, could be helpful to CA 19-9 to follow treatment and detect recurrens early.