İki uçlu duygudurum bozukluğu tanılı hastalarda bilişsel fonksiyonlar
Cognitive functions in bipolar disorder
  1. Tez No: 266863
  2. Yazar: RUKİYE YASEMİN TEMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇINAR YENİLMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: İki uçlu duygudurum bozukluğu, bilişsel fonksiyonlar, nöropsikolojik testler, eşikaltı depresyon, Bipolar Disorders, cognitive functions, neuropsychological tests, subthreshold depression
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, iki uçlu duygudurum bozukluğu tanılı hastaların depresyon, eşikaltı depresyon ve ötimik döneminde bilişsel fonksiyonlarında farklılık olup olmadığını saptamak, hastaların klinik özellikleri ile bilişsel bozuklukları arasındaki ilişkiyi incelemek ve bilişsel bozuklukların işlevsellik ve yaşam kalitesi üzerindeki rolünü değerlendirmek amaçlanmıştır. Depresyon, eşikaltı depresyon ve ötimik hasta grupları ile kontrol grubu yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, el dominansı açısından farklılık göstermemekte idi. Üç hasta grubunun klinik özelliklerinin (hastalık süresi, ilk hastalık yaşı, hastaneye yatış sayısı, geçirilen manik dönem sayısı, geçirilen depresif dönem sayısı, geçirilen karma dönem sayısı, geçirilen toplam dönem sayısı, iki uçlu duygudurum bozukluğu tipi, özkıyım öyküsü, psikotik bulgu öyküsü, birinci dereceden akrabalarında iki uçlu duygudurum bozukluğu öyküsü, kullanılan ilaçlar) karşılaştırması yapıldı ve bu klinik özelliklerin nöropsikolojik test performansı ile ilişkisi incelendi. Depresyon, eşikaltı depresyon ve ötimik hastalarda, Wisconsin Kart Eşleme Testi ve Stroop testi ile değerlendirilen frontal yürütücü fonksiyonları, Rey İşitsel Sözel Öğrenme Testi ve Sayı Dizisi Öğrenme Testi ile değerlendirilen sözel bellek fonksiyonları, Rey Karmaşık Figür Testi ile değerlendirilen görsel ve mekansal bellek fonksiyonları ve İşaretleme Testi ile değerlendirilen sürdürülebilir dikkat fonksiyonu kontrol grubuna göre anlamlı şekilde bozulma göstermekte idi. Her üç gruptaki hastalar nöropsikolojik test performansları açısından birbirleriyle karşılaştırıldıklarında anlamlı farklılık göstermediler. Bu çalışmada, iki uçlu duygudurum bozukluğu tanılı hastalardaki bilişsel bozuklukların depresif ve eşikaltı depresif semptomatolojiden bağımsız olduğu, hastalığın kronisiteye işaret eden bazı klinik özellikleri ile bilişsel fonksiyonların ilişkili olduğu ve bilişsel bozuklukların işlevsellik ve yaşam kalitesini olumsuz etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to describe the cognitive impairment of bipolar disorder patients depression, subthreshold depression, euthymic episodes; to investigate the correlations between clinical properties and cognitive impairment of patients; to evaluate the role of cognitive impairment on social functioning and quality of life. There were no significant difference between all groups (depression, subthreshold depression, euthymic and control groups) in terms of age, gender, educational level and hand dominance. Clinical properties of three patients groups (duration of ilness, age of onset, number of hospitalization, number of manic episodes, number of depression episodes, number of mixed episodes, number of total episodes, bipolar type, suicide history, psychotic symptoms history, bipolar disorder histories in first order relatives, drugs used) were compared and these clinical properties were compared with neuropsychological test performance. In depression, subthreshold depression, euthymic patient groups, frontal executive functions were evaluated by Wisconsin Card Sorting Test and Stroop Tests; verbal memory functions were evaluated by Rey Auditory Verbal Learning Test and Serial Digit Learning Test; sustained attention was evaluated by Cancellation Test; visual and spatial memory functions were evaluated by Rey Complex Figure Test showed significant difference compared to control group. Three groups of patients showed no significant difference in terms of neuropsychologic tests within each other. In this study it is concluded that in bipolar disorder patients cognitive disorders are independent of depressive and subthreshold depression symptomatology, disorder is related with some clinical properties pointing chronicity and cognitive functions, cognitive disorders affect functional outcome and quality of life negatively.