Sınır kişilik bozukluğu ek tanısı olan ve olmayan ötimik dönemdeki iki uçlu duygudurum bozukluğu hastalarında bilişsel fonksiyonların karşılaştırılması
Comparison of cognitive functions in bipolar mood disorder patients with and without comorbid borderline personality disorder diagnosis in euthymic episode
- Tez No: 377121
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇINAR YENİLMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: iki uçlu duygudurum bozukluğu, sınır kişilik bozukluğu ek tanısı, bilişsel işlevler, bipolar mood disorder, borderline personality disorder, cognitive functions
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Baltacıoğlu, M. Sınır Kişilik Bozukluğu Ek Tanısı Olan ve Olmayan Ötimik Dönemdeki İki Uçlu Duygudurum Bozukluğu Hastalarında Bilişsel Fonksiyonların Karşılaştırılması, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2015. Bu çalışmada, sınır kişilik bozukluğu ek tanısı olan ötimik dönemdeki IUDB (İkiuçlu Duygudurum Bozukluğu) hastaları ile sınır kişilik bozukluğu ek tanısı olmayan ötimik dönemdeki IUDB hastalarının bilişsel işlevler ve klinik özellikler açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 01.02.2013-01.07.2014 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniklerine ayaktan müracaat eden, DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre İUDB tanısı ölçütlerini karşılayan ve en az 2 aydır ötimik dönemde olan toplam 105 hasta alındı. Bu 105 hasta SKB ek tanısı olmayan 79 ve SKB ek tanısı olan 26 İUDB hastası olmak üzere iki gruba ayrıldı. Çalışmaya alınan hastalara SCID-I (Structured Clinical Interview for DSM), SCID-II, Sosyodemografik veri formu, Young Mani Derecelendirme Ölçeği, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği ve İşlevselliğin Genel Değerlendirilmesi Ölçeği uygulandı. Bilişsel işlevler ise Wisconsin Kart Eşleme Testi, Stroop Testi, İz Sürme Testi, Kaliforniya Sözel Öğrenme Testi gibi testlerle değerlendirildi. Çalışmamızda İki uçlu duygudurum bozukluğu hastalarında sınır kişilik bozukluğu ek tanısı oranı %24.8 olarak saptandı. Nöropsikolojik test performansları açısından yapılan karşılaştırmada; Stroop Testi süre puanlarının ve İz Sürme Testi-A/B süre ve hata puanlarının ek tanılı grupta daha yüksek olduğu, Kaliforniya Sözel Öğrenme Testi uzun gecikmeli serbest hatırlama puanlarının ise ek tanılı grupta daha düşük olduğu saptanmıştır. Buradan dikkat ve bellek fonksiyonları başta olmak üzere İUDB hastalarında görülen bilişsel işlev bozukluklarının ek tanılı durumlarda daha fazla bozulmuş olabileceği sonucunu çıkartabiliriz.
Özet (Çeviri)
Baltacıoğlu, M. Comparison of Cognitive Functions in Bipolar Mood Disorder Patients with and without Comorbid Borderline Personality Disorder Diagnosis in Euthymic Episode, Osmangazi University Faculty of Medicine Department of Psychiatry Specialty in Medicine Thesis, Eskişehir, 2015. In this study, it is aimed to make comparison between BMD patients with comorbid borderline personality disorder in eutymic episode and BMD patients without comorbid borderline personality disorder in eutymic episode in terms of cognitive functions and clinical characteristics. 105 participants in eutymic episode for at least 2 months, who meet the BMD diagnostic criteria of DSM-IV-TR, and referred to Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Department of Psychiatry out-patient clinic are included in the study. These 105 patients are divided into two subgroups as 79 BMD patients without comorbid BPD and 26 BMD patients with comorbid BPD disorder. SCID-I (Structured Clinical Interview for DSM), SCID-II, Sociodemographic Information Questionnaire, Young Mania Rating Scale, Hamilton Depression Rating Scale, and Global Assessment of Functining are used to test the participants. Cognitive functions are evaluated with Wisconsin Card Sorting Test, Stroop Test, Trail-Making test, California Verbal Learning Test. In our study, the prevalance of comorbid borderline personality disorder is determined as 24.8% in patients with bipolar mood disorder. In the comparison made according to the neuropsychologial test performance, Trail-Making A/B time and error scores and Stroop Test scores were higher, and California Verbal Learning Test long delayed free-recall scores were lower in comorbidty group than without comorbidty group. In this study, the impairments in attention and memory functions were found higher in the patients with Bipolar Mood Disorder with comorbid Borderline Personality Disorder than the the patients with Bipolar Mood Disorder without comorbid Borderline Personality disorder.