Gaziantep bölgesindeki üriner sistem enfeksiyonlu çocuklarda Makrofaj İnhibitör Faktör (MİF) ve Mannoz Bağlayıcı Lektin (MBL) gen polimorfizminin araştırılması
Investigation of Mannose Binding Lectine (MBL) and Macrophage Inhibitor Factor (MIF) gene polymorphisms in children with urinary tract infections in gaziantep area
- Tez No: 266869
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BALAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nephrology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Üriner sistem enfeksiyonu, çocuk, genotip, renal skar, Urinary trcat infection, pediatric, genotype, renal scarring
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Üriner sistem enfeksiyonu (ÜSE), çocukluk çağında sık görülen enfeksiyonlardan biri olup, renal skara neden olarak kronik böbrek hastalığına zemin hazırlayabilmektedir. Mannoz bağlayıcı lektin (MBL) bağışıklığın önemli bir mediatörü, makrofaj migrasyon inhibitör faktör (MIF) ise inflamasyonda önemli rol oynayan bir sitokindir. Çalışmamızda ÜSE olan çocuklarda enfeksiyona yatkınlık ve renal skar oluşmasında MBL ve MIF gen polimorfizmlerinin olası rolleri araştırıldı.Materyal ve Metod: Çalışma 102 hasta, 100 kontrol grubu toplam 202 kişi ile yapıldı. Çalışma grubu ortalama yaşı 74 ± 58 ay (59 kız ve 43 erkek) ve kontrol grubu yaş ortalaması 80 ± 54 aydı. Genomik DNA'ları venöz kandan elde ettik. Tüm hastaların yaş, cinsiyet, ağırlık, boy, arteryel kan basıncı, altta yatan hastalığı, profilaksi durumu, sünnet durumu, idrar kültüründe üreyen patojen, koloni sayısı, ultrasonografi, DMSA, DTPA ve VCUG verileri kaydedildi.Sonuçlar: ÜSE tanısı alan 102 çocuk, 100 sağlıklı kontrolle karşılaştırıldı. MBL genotip dağılımı hastalarda AA: % 56.9, AB:% 28.4, BB:% 14.7, kontrollerde ise sırasıyla % 64, % 35 ve % 1 idi (p0.05).Renal skar oluşumuyla MIF ve MBL gen polimorfizleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0.05).Yorum: Çocuklarda MBL geni B alleli ÜSE'na yatkınlığı artırmakta, AA genotipi ise muhtemelen enfeksiyonlardan koruyucu rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective : Urinary tract infection (UTI), causing chronic renal failure by renal scarring is one of the most recent infection in childhood. While mannose binding lectine (MBL) is one of the most important mediator of immunity, the other hand macrophage inhibitor factor (MİF) is the cytokine that plays an important role in inflammation. In our study, we investigate the probable roles of MBL and MİF gene polymorphisms on renal scarring and tendency to infection in children with UTI.Methods and Patients: We performed the study with 102 study and 100 healty control in addition 202 subjects. The mean age of control group was 74 ± 58 months (59 female and 43 male) and study group was 80 ± 54 months respectively. Genomic DNA? s were obtained by venous blood sample. The age, sex, weight, length, arterial blood pressure, underlying disease, situation of prophylaxis, situation of circumcision, pathogens isolated in urine culture, colony units, parameters of ultrasonography, DMSA, DTPA and VCUG of all patients were recorded.Results: We compare 102 children with UTİ against 100 healthy control group. The range of MBL genotype were AA: % 56.9, AB: % 28.4, BB: % 14.7 in the study group and % 64, % 35 and % 1 in healthy control group (p0.05).We found no statistical significantly relationship between MBL and MIF gene polymorphisms with renal scarring (p>0.05).Conclusion: B allele of MBL gene increases tendency to UTİ and AA genotype probably plays preventive role against infection in children.