Kan donörlerinde leptospira seroprevalansının elisa yöntemi ile araştırılması
Investigation of the seroprevalence of leptospira in blood donors by elisa
- Tez No: 455228
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİYE EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Leptospira spp, IgG, ELİSA, Leptospira spp, IgG, ELISA
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Leptospira'lar organik maddelerin yaygın bulunduğu lağım ve çamurlu sularda uzun süre canlı kalabilen ve hatta üreyebilen spiral bakterilerdir. Leptospiroz, Leptospira cinsi bakterilerin neden olduğu, dünyada geniş yayılıma sahip bir enfeksiyon hastalığıdır. İnsanlarda enfeksiyon kaynağı genellikle hayvan idrarı ile doğrudan veya dolaylı temastır. Doğadaki en önemli kaynak kemiricilerdir. Bu çalışmada Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma Ve Uygulama Hastanesi Kan Bankası'na başvuran kan donörlerinden elde edilen serum örneklerinde Leptospira IgG antikor varlığı araştırılması amaçlandı. Bu çalışmada 30'u (%47) kadın, 64'ü (%53) erkek, 18-24 yaş aralığında olan 94 donörden alınan kan örnekleri araştırmaya dahil edildi. Çalışmaya alınan donörlerin meslekleri; 47'si (% 50) esnaf, 16'sı (%17)öğrenci, 10'u (% 10.6) kamu çalışanı, 8'i (%8.5) çiftçi, 9'u (%9.6) ev hanımı, 4'ü (%4.3) sağlık çalışanından oluşmuştur. Serum örneklerinde Leptospira IgG antikor varlığı Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELİSA) yöntemi ile araştırıldı. Çalışma kapsamına alınan 94 donör serumundan 88'inde (%93.6) antikor varlığı saptanmazken, 6'sında (%6.4) Leptospira antikor varlığı zayıf pozitif olarak saptandı. Leptospira IgG antikoru saptanan 6 donörün 4'ü (%6.2) erkek, 2'si (%6.7) kadın, meslek grubu olarak 2'si (%4.3) esnaf, 2'si (%22.2) ev hanımı, 1'i (%6.2) öğrenci, 1'i (%12.5) çifçiden oluşmuştur. Çalışmamızda sağlıklı donörlerde saptanan Leptospira IgG antikor pozitifliği, Leptospiroz'un bölgemizdeki zoonotik hastalıklar içersinde ele alınması gerektiğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Leptospira are spiral bacteria can survive for a long time in sewage and muddy water where organic matter is widespread. Leptospirosis is considered to be the causative agent of Leptospira bacteria species, widespread worldwide. In humans, the source of infection is usually direct or indirect contact with animal urine. Rodents are the most important source in the country. In this study, it was aimed to investigate the presence of Leptospira IgG antibody in serum samples obtained from blood donors at Gaziantep University Şahinbey Research Application Hospital Blood Bank. 94 donors, 30 (47%) female, and 64 (53%) male, aged 18-24 years participated in the study: 47 (50%) artisans, 16 (17%) students, 10 (10.6%) public employees, 8 (8.5%) agriculturist, 9(9.6%) housewives, and 4 (4.3%) health workers. The presence of Leptospira IgG antibody in serum samples was investigated using Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) method. Serum samples from the 94 donor taken at the study site showed that 88 (93.6%) had no antibody, while 6 (6.4%) had a weak positive Leptospira antibody. Of these 6, 4 (6.2%) were male, 2 (6.7%) were female, 2 (4.3%) were artisans, 2(22.2%)were housewives, 1 (6.2%) was a student, and 1 (%12.5) was agriculturist had a spouse who also tested positive. Leptospira IgG antibody positivity detected in healthy porcine weeds suggests that Leptospirosis should be addressed in the context of zoonotic diseases in our region.