Penisilin G ile oluşturulan epilepsiye irisinin etkisi
Effect of irisin on the epilepsy induced by penicillin G
  1. Tez No: 690262
  2. Yazar: YASEMİN ŞAHİN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİF DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokortikografi, Epilepsi, Epileptiform Aktivite, İrisin, Sıçan, Electrocorticography, Epilepsy, Epileptiform Activity, Irisin, Rat
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Epilepsi, beyin nöronlarındaki anormal ve aşırı elektriksel deşarjlar ile ortaya çıkan ani ve senkronize nöbetler ile karakterize nörolojik bir hastalıktır. Bu çalışmada nöroprotektif etkili ve hücre proliferasyonunu arttırdığı düşünülen irisinin farklı dozlarda (10 ve 100 nM) akut olarak uygulanmasının sıçanlarda penisilinle oluşturulan deneysel epilepsi üzerindeki etkilerinin elektrofizyolojik olarak araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 49 adet wistar cinsi yetişkin erkek sıçan kullanılmıştır. Sıçanlar; sham, kontrol grubu (penisilin), irisin grubu, nöbet öncesi ve nöbet esnasında 10 nM ve 100 nM'lık irisin grupları olmak üzere 7 farklı gruba ayrılmıştır. Penisilin haricindeki tüm maddeler intraperitoneal olarak uygulanmıştır. Sıçanlar 1.25 gr/kg üretan ile anesteziye alınmıştır. Sol serebral korteks üzerindeki kemik doku uzaklaştırılarak elektrotlar somatomotor korteks alanına yerleştirilmiştir. Nöbet öncesi penisilin grubuna penisilin verilmeden 30 dakika önce 10 nM ve 100 nM'lık dozlarda irisin uygulaması yapılmıştır. Ardından intrakortikal penisilin (500 IU/2 μl) enjekte edilmiştir ve 120 dakika boyunca kayıt alınmıştır. Nöbet esnasındaki penisilin grubunda ise intrakortikal penisilin enjekte edildikten sonra nöbet oluşumunu takiben 10 nM ve 100 nM'lık irisin uygulaması yapılmıştır ve 120 dakika boyunca ECoG kaydı alınmıştır. Alınan kayıtların analizleri PowerLab Chart v.8 yazılım programı aracılığıyla yapılmıştır. Sham ve sadece irisin gruplarında herhangi bir epileptiform aktivite görülmemiştir. Sonuç olarak irisinin, penisilinle oluşturulmuş deneysel epilepsi modelinde ilk epileptik aktivite başlama latensini uzattığı, diken dalga sayısı ve genliğini azalttığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar irisinin antiepileptik potansiyele sahip olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a neurological disease characterized by sudden and synchronized seizures caused by abnormal and excessive electrical discharges in brain neurons. The purpose of this study was to electrophysiologically examine the effects of acute administration of irisin, which is thought to be neuroprotective and increase cell proliferation, at different doses (10 and 100 nM) on the penicillin-induced experimental epilepsy in rats. Forty-nine adult male Wistar rats were used in the study. The rats were divided into 7 groups: sham, control group (penicillin), irisin group, the pre- and intra-seizure groups of 10 nM and 100 nM irisin. All the substances except penicillin were administered intraperitoneally. The rats were anesthetized using 1.25 g/kg urethane. The bone tissue on the left cerebral cortex was removed and the electrodes were placed in the somatomotor cortex. Thirty minutes before penicillin administration, irisin was administered to the pre-seizure penicillin group at doses of 10 nM and 100 nM. Then, penicillin (500 IU/2 μl) was injected intracortically, and ECoG recording was continued for 120 minutes. On the other hand, 10 nM and 100 nM of irisin were administered to the intra-seizure penicillin group after penicillin was injected intracortically and the seizure occurred, and ECoG recording was continued for 120 minutes. The ECoG recordings were analyzed using the PowerLab Chart v.8 software. No epileptiform activity was observed in the sham group and the irisin-alone group. In conclusion, it was found that irisin prolonged the latency of initial epileptic activity and decreased the number and amplitude of spike-waves in the penicillin-induced experimental epilepsy model. These results suggest that irisin might have an antiepileptic potential.