Sıçanlarda penisilin ile oluşturulan Status epileptikus modelinde intravenöz parasetamolün beyin elektriksel aktivitesine olan etkisi
The effect of intravenous paracetamol to penicillin-induced Status epilepticus model in rats, to brain electrical activity
  1. Tez No: 387786
  2. Yazar: İBRAHİM MUMCUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİHA GÜLSÜM KURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: penisilin, epilepsi, asetaminofen, parasetamol, diazepam, penicillin, epilepsy, acetaminophen, paracetamol, diazepam
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Parasetamol (asetaminofen) çok yaygın olarak kullanılan analjezik ve antipiretik bir ajandır. Parasetamolün aktif metaboliti olan AM-404'ün (N-arachidonoyl-phenolamine) bazı deneysel epilepsi modellerinde endokannabinoid sistemi aktive ederek epileptik aktiviteyi azalttığı bildirilmiştir. Diazepam antikonvülzan etkileri olduğunu bilinen bir benzodiazepindir. Bu çalışmanın amacı, sıçanlarda penisiline bağlı gelişen epilepside parasetamol ve diazepamın etkilerini karşılaştırmalı olarak araştırmaktır.Üretan (1,25 g/kg, intraperitoneal) anestezisi altındaki sıçanlar stereotaksiki cihazına yerleştirildi. Vücut ısısı bir ısıtıcı battaniye ile 37°C'de muhafaza edildi. Kraniyuma açılan bir delik içinden somatomotor kortekse 500 IU penisilin G enjeksiyonu ile epileptik odak oluşturuldu. Parasetamol (100 mg/kg, intravenöz), diazepam (5 mg/kg, intravenöz) ve diazepam+parasetamolün epileptiform aktivite üzerine karşılaştırmalı etkileri penisilin enjeksiyonunda 30 dakika sonra uygulanarak incelendi. Elektrokortigografi (ECoG) aktivitesi 2 saat süreyle izlendi.İntrakortikal penisilinin (500 IU) enjeksiyonu tüm gruplarda epileptiform aktivite oluşturdu. İstatistiksel analizler tek yönlü ANOVA ve Post Hoc LSD testi ile yapıldı.Diazepam (5 mg/kg, intravenöz) penisilin enjeksiyonundan sonraki 40. dakikada epileptiform aktivitede istatistiksel olarak anlamlı derecede azalma sağladı. Parasetamolün (100 mg/kg intravenöz) penisilin ile oluşturulan epileptiform aktiviteye etkisi yoktu. Ayrıca diazepam ve diazepam+parasetamol gruplarında antiepileptik etkileri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı.Bu çalışmanın sonuçları parasetamolün penisiline bağlı epileptiform aktiviteye etki etmediğine ve parasetamol ve diazepam arasında penisilin bağlı epilepsi aktivitesinde herhangi bir etkileşim olmadığına işaret etmektedir. Epilepside parasetamolün temel mekanizmalarının daha fazla araştırılmaya ihtiyacı vardır.
Özet (Çeviri)
Paracetamol (acetaminophen) is a widely used analgesic and antipyretic agent. AM404 (N-arachidonoyl-phenolamine) the active metabolite of paracetamol was reported to reduce epileptic activity by activating the endocannabinoid system in some models of experimental epilepsy. Diazepam is a benzodiazepine with well known anticonvulsant effects. The objective of the present study was to investigate the effects of paracetamol and diazepam comparatively on penicillin induced epilepsy in rats.Rats were anesthetized with urethane (1.25 g/kg, intraperitoneal) and placed in stereotaxic frame. Body temperature was maintained at 37°C by a heating blanket. The left cerebral cortex was exposed by cranial hole. The epileptic focus was produced by 500 units penicillin G injection into the somatomotor cortex. Paracetamol (100 mg/kg, intravenous), diazepam (5 mg/kg, intravenous) and diazepam + paracetamol were administrated 30 minutes after penicillin injection and their effects were examined comperatively on epileptiform activity. The electrocortigography (ECoG) activity was monitored for 2 hours.Intracortical injection of penicillin (500 units) induced epileptiform activity in all groups. Statistical analysis was estimated by one-way ANOVA and Post Hoc LSD tests. Diazepam (5mg kg, intravenous) significantly decreased the epileptiform activity in the 40th minute after penicillin injection. The administration of paracetamol (100 mg/kg, intravenous) did not influence the penicillin induced epileptiform activity. Also no significant diffirence was found between antiepileptic effects of diazepam and diazepam + paracetamol groups.The results of present study indicate that paracetamol did not influence the penicillin-induced epileptiform activity and there were no interactions between paracetamol and diazepam on penicillin induced epilepsy. Further investigations are needed concerning the fundimental mechanisms of paracetamol on epilepsy.