Arsenik toksisitesinin testiste oluşturduğu hasara karşı resveratrolün koruyucu etkilerinin incelenmesi
Protective effects of resveratrol aganist arsenic toxicity on testis
  1. Tez No: 266962
  2. Yazar: EZGİ DURSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL TEKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Arsenik, testis, resveratrol, apopitoz, oksidatif stres
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
AMAÇBu çalışmada arseniğin toksik etkilerine karşı sıçanlarda testis dokusunda resveratrolün yapısal, antiapopitotik ve oksidatif stres üzerine etkilerini incelemek amaçlanmıştır.YÖNTEMÇalışmada Wistar cinsi yetişkin erkek sıçanlar (200-300gr) kullanıldı. Sıçanlar 5 gruba ayrıldı: I. grup: Kontrol grubu. Arseniğe maruz kalmamış normal ad libitum beslenen grup (n=7). II. grup : Alkol grubu. Resveratrol alkol ile çözüleceğinden alkolün etkilerini görmek için oluşturulan grup (n=7). III. grup: Arsenik grubu. Oral gavage ile günlük 5mg/kg arsenik verilen grup (n=7). IV. grup : Arsenik + Resveratrol grubu. Oral gavage ile günlük 5mg/kg arsenik verilen ve oral gavage ile günlük 10 mg/kg Resveratrol ile tedavi edilen grup (n=7). V. grup: Arsenik + Resveratrol grubu. Oral gavage ile günlük 5mg/kg arsenik verilen ve oral gavage ile günlük 20 mg/kg Resveratrol ile tedavi edilen grup (n=7). Tüm gruplar için deney süresi 28 gün olarak belirlendi. Deney sonunda biyokimyasal olarak malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH) ve apopitozu göstermek için TUNEL ve Caspase 3 yöntemi kullanıldı. Yapısal değişiklikler için ışık mikroskobik ve elektron mikroskobik incelemeler yapıldı. Gruplar arasındaki farklar one-way ANOVA posthoc LSD testi ile gösterildi. p< 0.05 anlamlılık düzeyi esas alındı.BULGULARKontrol grubuna göre arsenik grubu MDA değerleri anlamlı olarak yüksek bulundu. GSH değerleri arsenik grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu. Işık mikroskobik ve elektron mikroskobik olarak yapılan incelemelerde arsenik grubu seminifer tübüllerinde vakuolizasyon, atrofi, germ hücre dejenerasyonu, tübül lümeninde debris gözlendi. Yapılan immünohistokimyasal incelemeler sonucu arsenik grubu seminifer tübüllerinde kontrol grubuna oranla TUNEL(+) hücre sayısının ve Caspase 3 immunoreaktivite gösteren hücre sayısının arttığı, resveratrol ile tedavi edilen gruplarda ise sayının azaldığı gözlendi.SONUÇSonuç olarak bu çalışmada arseniğin toksik etkilerine karşı testis dokusu üzerinde resveratrolün koruyucu etkisi ilk kez gösterilmiştir. Resveratrol, antioksidatif etkisi aracılığıyla antiapopitotik etki gösterebilmektedir.
Özet (Çeviri)
PurposeIn this study we aimed to investigate protective effects of resveratrol on arsenic induced toxicity, apoptosis and oxidative stress on testis.Material-MethodIn this study, adult male Wistar rats (200-300 gr) were used. Rats were divided in five groups. Group I: Conrol group: Non- arsenic group, rats were fed ad libitum (n=7). Group II: Alcohol group: Because of resveratrol was soluable in alcohol, to see the effects rats were given alcohol by intragastric rout (n=7). Group III: Arsenic group: Rats were given 5mg/kg/day arsenic by intragastric route. Group VI: Arsenic+Resveratrol group: Rats were given 5mg/kg/day arsenic and 10mg/kg/day resveratrol by intragastric route (n=7). Group V: Arsenic+Resveratrol group: Rats were given 5mg/kg/day arsenic and 20mg/kg/day resveratrol by intragastric route (n=7). Experimental process was chosen 28 days for all groups. After the experimental process, oxidative stress marker malondialdehid (MDA), antioxidant enzyme glutathione (GSH) and TUNEL and Caspase 3 immunohistochemistry for apoptosis were examined in each group. Light microscobic and electron microscobic observations were used for ultrastructual changes. All data were analyzed by one-way ANOVA posthoc LSD test.