Şizofrenide sosyal desteğin ve aile tutumunun hastanın tedaviye uyumu üzerindeki etkisinin araştırılması
The research of the effect of social support and family attitude on the compliance to treatment in schizophrenia patients
- Tez No: 267086
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Ruhsal Hastalığa Yönelik Tutum, Sosyal Destek, Şizofreni, Tedaviye Uyum, Attitude toward Mental Disorders, Compliance to Treatment, Social, Support Schizophrenia
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Tedaviye uyumsuzluk, başta şizofreni olmak üzere psikiyatrik rahatsızlıklarda sık gözlenir. Uyumsuzluğa yol açan nedenleri saptayıp, tedaviye uyumu artırmak hem hasta, hem aile, hem de toplumu olumlu yönde etkileyecektir. Biz bu çalışmada şizofreni tanısı almış hastalarda, tedaviye uyum sorunu yaşayanlarla tedaviye uyum gösterenleri sosyodemografik özellikler, algılanan sosyal destek ve aile tutumları değişkenleri açısından karşılaştırmayı amaçladık.Bu çalışmada, çalışmaya alınma kriterlerini karşılayan hastalara önce ?Morisky Uyum Ölçeği? uygulanarak tedaviye uyumları değerlendirilmiştir. Bunun sonucu 31 hasta tedaviye uyumlu, 42 hasta tedaviye uyumsuz olarak saptanmıştır. Sonra hasta ve yakınlarının sosyodemografik özelliklerini öğrenmek amacıyla hem hasta hem de yakını için ayrı ayrı ?Bilgi Toplama Formu? kullanılmıştır. Ardından, hastalara sosyal destek düzeylerini belirlemek için ?Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği?, hastaların birinci derece yakınlarına akıl hastalıklarına karşı tutumlarını belirlemek için ?Akıl Hastalıkları Hakkında Kanaat Ölçeği? uygulanmıştır.Tedaviye uyumlu ve uyumsuz gruplar sosyodemografik veriler açısından karşılaştırıldığında hastaların yakınlarında benzer hastalık açısından (p0.05)Tedavi uyumsuzluğuna yol açan pek çok neden vardır. Bu nedenler saptanarak tedaviye uyum sağlandığında, şizofreni hastasının yaşam kalitesi ve işlevselliği artıp, hastalık tekrarlamaları azalacaktır. Bu nedenle tedaviye uyumu değerlendiren ve uyumu artırmaya yönelik çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Noncompliance is common especially among schizophrenic patients and the other psychiatry patients. Increasing compliance to treatment with determining the reasons of it will have positive effects on patient, family and the society. In this study, we investigated psychiatry patients diagnosed with schizophrenia in terms of compliance to treatment (compliant & noncompliant to treatment) by comparing their sociodemographic properties, perceived social support and family attitudes.In this study, compliance of patients who meet the criterions of the study are assesed by using ?Morisky Compliance Scale?. After this measurement; 31 patients were found as compliant to treatment while 42 patients were assesed as noncomliant to treatment. .The next step was applying two kinds of ?Sociodemographic Information Forms? both to patients and their families for collecting information about sociodemographic properties. And lastly ?Multidimensional Perceived Social Support Scale? is used to patients for determining their social support levels and ?Attitudes About Mental Disorders Scale? is used to determine their first degree relatives? attitudes about mental disorders.When the compliant and noncompliant groups? sociodemographic properties are compared; statistically significant differences are found between families in terms of similar disease (p0.05)There are a lot of reasons leading noncompliance to treatment. Enlightening these reasons and sustainig compliance to treatment will increase the functionality of schizophrenics while reducing their relapse rates. For these reasons further studies are needed to investigate assesment of compliance to treatment and increasing it.