Halkın belediyelerden spor hizmetlerine ilişkin beklentileri ve memnuniyetleri üzerine bir araştırma: Kırşehir Belediyesi örneği
A study on people's expections and satisfaction related to sport service from municipalities: Kırşehir Municipality sample
- Tez No: 339650
- Danışmanlar: PROF. DR. A. AZMİ YETİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Spor hizmetleri, Spor tesisleri, Rekreasyon, Yerel yönetimler, Belediye
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmada, Kırşehir halkının belediyenin spor hizmetlerine ilişkin beklenti ve memnuniyet düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca belediyelerin spor hizmetleri konusunda ne tür faaliyet ve görevler üstlenmesini ortaya çıkarmak ve bu doğrultuda bilgilendirici ve yönlendirici olmaya çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini Kırşehir Belediyesi merkez sınırları içerisinde yaşayan 114,24464 kişiden oluşmaktadır. Örneklem grubunu ise Kırşehir Belediyesi merkez sınırları içerisinde yaşayan rastgele örneklem yöntemi ile seçilen 1450 kişi oluşturmuştur. Bu şekilde belirlenen katılımcılara, 2012 yılı kasım, aralık ayları boyunca anket uygulanmıştır. Uygulanan 1450 anket incelenerek hatalı görülen ve amaca uygun olmayan 202 anket değerlendirme dışı bırakılmıştır. Geriye kalan 1248 anket işleme tabi tutulmuştur. Araştırma?da spor hizmetleri konusunda halkın belediyelerden beklentileri ve memnuniyetlerini belirleyebilmek için anket geliştirilmiştir. Bu aşamada öncelikle madde havuzu oluşturulmaya çalışılmıştır. Araştırmacı tarafından ilgili literatür gözden geçirilerek7,8,9,66,67,68,69 40 soruluk taslak bir anket ortaya konulmuştur. Daha sonra taslak anketin kapsam geçerliliğinin sağlanması amacıyla, ikisi ?Spor Yönetimi? ve biri ?Ölçme Değerlendirme? alanında uzman öğretim üyesi tarafından taslak anketteki sorular değerlendirilmiştir. Böylece uzman görüşleri doğrultusunda bazı sorular anketten çıkarılmış ve anketteki soru sayısı 26?ya düşürülmüştür. Ardından 26 soru kullanılan dil açısından anlaşılırlığının incelenmesi amacıyla ?Türkçe Eğitimi? alanında uzman bir öğretim üyesince gözden geçirilmiştir ve ankete son şekli verilmiştir. Böylece 6?sı demografik bilgileri ölçen, 26?sı halkın belediyelerin spor hizmetlerinden beklentileri ve memnuniyetlerini ölçen toplam 32 soruluk bir anket oluşturulmuştur. Araştırmada betimsel istatistik kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde; frekans dağılımı (n), yüzde (%), ki kare ( ) testi kullanılmıştır. Cinsiyet, meslek ve eğitim durumu değişkenlerine halkın belediyelerden spor hizmetlerine ilişkin beklentilerini ve memnuniyetlerini karşılaştırırken, tekniği kullanılmıştır. Ki-kare bağımsızlık testi, nominal verilere sahip iki değişken arasındaki ilişkilerin önemli olup olmadığını belirleyen anlamlılık testidir71. Araştırmada elde edilen bulgular genel olarak değerlendirildiğinde, yerel yönetimlerin anayasa ve yasalarda belirtilmiş olan görevlerini orta seviyede yerine getirdikleri görülmüştür. Halk açısından belediye ile ilişkilerinde spor hizmetleri önemli bir yer tutmaktadır. Katılımcılar belediyelerin spor hizmetlerinde başarılı olması durumunda siyasi tercihlerini de değiştirebileceklerini belirtmektedirler. Katılımcıların belediye hizmetlerini yeterince takip etmedikleri ortaya çıkmıştır. Katılımcıların yaklaşık yarısı imkânları dahilinde yapılacak spor tesislerinin yapımında ayni veya nakdi yardım yapmaya istekli yaklaşmakta, tesislerin özelleştirilmesi konusunda ise olumsuz görüş bildirmektedir. Örneklem grubunun büyük bir kısmı spor konusundaki ihtiyaç ve beklentilerini iletemedikleri ortaya çıkmıştır. Bunun nedeni olarak ?taleplerinin kabul edileceğine inanmama?, ?yetkililerle görüşme imkânı bulamama? ve ?spor işleriyle ilgilenecek özel bir birimin olmaması? seçeneklerine yer vermişlerdir. Araştırmada elde edilen önemli bir sonuçta örneklem grubunun yaklaşık 3/2?sinin belediyeye ait spor tesislerinden faydalanamadığının ortaya çıkmasıdır. Katılımcılar bu duruma gerekçe olarak ?mevcut tesislerin verimli işletilmediği?, ?özendirici organizasyonlar yapılmadığı? ve ?tesislerin kullanılacak durumda olmamasını? belirtmişlerdir. Mevcut spor tesislerinin genel problemleri olarak ?personel problemi?, ?işletme sorunu? ve ?kullanıma açık olmamasını? belirtmişlerdir. Elde edilen diğer bir sonuçta kent insanının doğal hareket ihtiyacının karşılanmasının belediyelerin bir problemi haline geldiği gerçeği ve bu ihtiyaçların karşılanırken halkın beklenti ve taleplerinin göz önünde bulundurulması gerçeğidir.
Özet (Çeviri)
In this study, the determination of expectation and satisfaction degrees related to sports services of Kırşehir people has been aimed. İt has also been aimed to bring out what kind of activities and duties municipalities should undertake in sports, to be informative and instructive in this issue. The population of survey includes 114.24464 people living in the center boundaries of Kırşehir Municipality. The sample group includes 1450 people who were chosen with random sampling method, living in the center boundaries of Kırşehir Municipality. Participants determined in that way were conducted a questionnaire within the November and December months of 2012. Examining 1450 questionnaires conducted, it was left 202 questionnaire out of assessment seemed erroneous and not fit the purpose. 1248 remaining questionnaire were processed. In the survey it was used the questionnaire of ?the expectations and satisfaction of public about sports services from municipalities?. Forming a matter pool was tried in this phase. A 40 question draft questionnaire was formed examining the literature by the researcher6,7,8,9,66,67,68,69. Then, in order to enable the content validity of the draft questionnaire, the questions were evaluated by instructors two of whom are experts on ?Sports Management? and the other on ?Assessment and Evaluation?. Therefore, some questions were taken out of the questionnaire and the number of total questions was decreased to 26. These 26 questions were evaluated one more by an expert on ?Turkish Education? on the basis of language usage and the last pattern of the questionnaire was formed 6 of which measures people?s expectations and satisfactions from the municipality services. In the survey it was used descriptive statistics. Analysis given it was used frequency distribution (n), percentage (%), chi-square ( ). As comparing expectations and satisfaction related to sports services of public from municipalities to variables of gender, occupation and educational status, it was used technique. Chi-square independence test is the one which determines whether it is significant or not the relations between two variables having nominal data71. While used this technique, it was examined significance level of questions of the questionnaire in the SPSS 11.5 program.