Deneysel diyabetiklerde KTP lazer ve bistüri ile oluşturulan yumuşak doku yara iyileşmelerinin karşılaştırılması ve selenyumun yara iyileşmesine etkisinin incelenmesi
The comparison of the healing process in soft tissue wounds created with KTP laser and scalpel in experimental diabetics and the investigation of the effect of selenium on the healing
- Tez No: 267161
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, KTP lazer, bistüri, yara iyileşmesi, selenyum, Diabetes, KTP laser, scalpel, wound healing, selenium
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Çalışmamızın amacı sağlıklı ve diyabetik sıçanlarda, yumuşak dokuda, KTP lazer kullanılarak oluşturulan yaralar ile bistüri kullanılarak oluşturulan yaraların iyileşmelerini karşılaştırmak ve sonrasında selenyum tatbikinin yara iyileşmesini nasıl etkilediğini histopatolojik olarak incelemektir. Çalışmamızda kullanılan 60 adet Wistar-Albino cinsi sıçan, başlangıçta 1 kontrol, 3 deney grubuna (n=15) ayrıldı. İkinci ve dördüncü gruplardaki 30 adet sıçana, intraperitonal olarak 65 mg/kg STZ verildi. Bir hafta sonunda, kan glikoz değerleri 250 mg/dl üzeri olan sıçanlar diyabetik kabul edildi. Tüm gruplardaki sıçanların sırt derilerinde bistüri ve 2W (69,7 J/cm²) güce ayarlanmış KTP lazer ile insizyonlar uygulandı (n=60). Deney süresince her gün 3. gruptaki 15 tane sağlıklı, 4. gruptaki 15 tane ise diyabetli sıçana intraperitonal olarak günde bir kez 0,4 mg/kg selenyum uygulandı. İstatistiksel analizler için 60 adet sıçan 8 gruba ayrıldı. Sıçanlardan 32 tanesi 1. hafta, 28 tanesi ise 2. hafta sakrifiye edilerek yara iyileşmeleri histopatolojik olarak incelendi.Elde ettiğimiz sonuçlara göre, tüm deneklerde KTP lazer ile oluşturulan yumuşak doku yaralarındaki iyileşmenin bistüri ile oluşturulan yumuşak doku yaralarındaki iyileşmeye göre daha yavaş gerçekleştiği, diyabetin yumuşak doku yara iyileşmesini geciktirdiği, bu gecikmenin KTP lazer ile oluşturulan yaralarda daha belirgin olduğu gözlenmiştir. Çalışmamızda yumuşak dokuda yara iyileşmesine etkilerini incelediğimiz selenyumun uygulandığı, sağlıklı deneklerden oluşan grupta bistüri ile oluşturulan yaraların iyileşmesi üzerinde, istatistiksel anlamlı farklar gözlenmez iken diyabetli grupta ise inflamasyonun selenyum uygulanan grupta arttığı tespit edilmiştir. Sağlıklı deneklerde, KTP lazer ile oluşturulan yaralarda ise inflamasyon, nötrofil varlığı azalırken kollejen yapımı yavaşlamış, diyabetli deneklerde ise nötrofil varlığı azalırken kollojen yapımı artmıştır. Elde ettiğimiz bu veriler bize, selenyumun farklı yara modellerinde farklı etkilerinin olabileceğini düşündürmekte ve yeni çalışmaların gerekliliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to compare healing process of wounds created with KTP laser and scalpel in soft tissues of healthy and diabetic rats and to histopathologically investigate how selenium application affects healing process. In the study, 60 Wistar-Albino rats were equally (n=15) divided into 4 groups as one control group and three experiment groups. The 30 rats in the second and the fourth groups were intraperitoneally injected 65 mg/kg STZ. At the end of the first week, the rats with blood glucose values higher than 250mg/dl were accepted to be diabetic. Incisions were applied with scalpel and 2W (69,7 J/cm²) KTP laser in the backs of all the rats (n=60). During the experiment, every day, 0,4 mg/kg selenium was intraperitoneally injected to the 15 healthy rats in the third group and to the 15 diabetic rats in the fourth group. For the statistical analyses, 60 rats were divided into 8 groups. In the first week 32 rats and in the second week 28 rats were sacrificed, and their healing was histopathologically investigated.The results showed that the healing was slower in the wounds created with KTP laser than the wounds created with scalpel in both healthy and diabetic organisms. It was observed that diabetes delayed the healing in the soft tissue wounds and that the delay was longer in the wounds created with KTP laser. In our study, we investigated the effects of selenium on would healing in soft tissues and found out that it did not have a statistically significant effect on the healing of wounds created with scalpel in the healthy group. However, in the diabetic group, we found out that inflammation increased in the wounds created with scalpel with selenium application. With the healthy subjects, inflammation and neutrophil decreased in wounds created with KTP laser, and collagen formation was slower. Neutrophil decreased in the diabetic subjects with wounds created by KTP laser, but collagen formation increased. These data showed that selenium may have different effects on different wound models, but further research is needed.