Deneysel diabetiklerde selenyumun çene kemiği yapısına etkisinin densitometrik, difraktometrik ve histopatolojik yöntemlerle incelenmesi
The Investigation of selenium effects on the structure of experimental diabetic jaw bone by using densitometric, diffractometric and histopathological techniques
  1. Tez No: 99536
  2. Yazar: ÇAĞRI DELİLBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. SAMİMİ DEMİRALP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Dentistry, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çene kemiği, Diabetes mellitus, Histopatoloji, Kemik mineral yoğunluğu, Selenyum, Jaw bone, Diabetes mellitus, Histopathology, Bone mineral density, Selenium
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
61 ÖZET Deneysel Diyabetiklerde Selenyumun Çene Kemiği Yapısına Etkisinin Densitometrik, Difraktometrik ve Histopatolojik Yöntemlerle İncelenmesi Antioksidan özelliğe sahip ve canlılar için önemli bir eser element olan selenyum (Se) ile diyabetin sebep olduğu bazı patolojilerin tedavisinde başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, diyabete bağlı olarak çene kemiği yapısmda meydana gelebilecek yapısal değişiklikleri ve selenyumun olası pozitif etkilerini araştırmaktır. Çalışmaya 36 adet Wistar cinsi sıçan dahil edilerek diyabetik grup, selenyum verilen diyabetik grup, kontrol grubu ve selenyum verilen kontrol grubu olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Deneysel diyabet, tek doz intraperitonal (i.p.) streptozotosin (STZ) (50 mg/kg) enjeksiyonuyla oluşturulmuştur. Diyabet + selenyum ve kontrol + selenyum gruplarına 4 hafta süreyle 5 umol/kg/gün olacak şekilde i.p. sodyum selenit uygulanırken, diyabet ve kontrol gruplarına aynı koşullarda distile su (i.p.) uygulanmıştır. Deneylerin sonunda çıkartılan mandibulalar densitometrik, difraktometrik ve histopatolojik yöntemlerle incelenmiştir. Araştırma sonucunda, diyabet grubundaki kan glikoz seviyesindeki artışı ve kilo kaybını selenyum uygulamasının anlamlı olarak etkilemediği görüldü. Bunun yanında, selenyum uygulanan kontrol grubunda kan glikoz seviyesinde önemsiz bir artış saptandı. X-ışm difraksiyon (XRD) analizi sonucunda diyabet ve selenyum62 uygulanan kontrol grubunda, kemiğin kristal yapısının bozulduğu görüldü. Densitometrik incelemede, diyabetik ve selenyum verilen kontrol gruplarında kemik yoğunluğunda anlamlı bir azalma ve rezorpsiyon tespit edilirken, selenyum uygulanan diyabetik grupta bu durumun düzelebildiği görüldü. Histopatolojik tetkikte kemik dokusunda diyabete bağlı ileri derecede rezorpsiyon, trabeküler ve kortikal düzensizlik ile vasküler proliferasyon izlendi. Selenyum uygulanan diyabetik grupta ise normal kemik yapısına benzer bir görüntü mevcuttu. Selenyum uygulanan kontrol grubunda ise diyabettekine benzer kemik yıkımı tespit edildi. Bu çalışmanın bulguları, çene kemiğinde diyabete bağlı olarak gelişen yapısal değişikliklerin selenyum uygulanmasıyla kısmen düzelebildiğini; fakat sağlıklı örneklerde gözlenen bazı olumsuz sonuçlar nedeniyle, selenyumun tek basma etki mekanizmasına yönelik çalışmaların çok yönlü olarak sürdürülmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
63 SUMMARY The Investigation Of Selenium Effect On The Structure Of Experimental Diabetic Jaw Bone By Using Densitometric, Diffractometric and Histopathological Techniques In the treatment of diabetes induced pathologies, beneficial results have been obtained with selenium (Se), which is an antioxidant and essential trace element for organisms. The aim of this study is to investigate the possible effect of selenium on the structural alterations of the jaw bone due to diabetes. In this study thirty-six Wistar rats were used and diabetic, selenium given diabetic, control and selenium given control groups were formed. Experimental diabetes was induced by single dose i.p. (50 mg/kg) injection of streptozotocin (STZ). Diabetic + selenium and Control + selenium groups were injected with daily dose of 5 umol/kg/day sodium selenite (i.p.) for 4 weeks while diabetic and control groups were injected with distilled water. Mandibulae of all animals were excised and processed for densitometric, diffractometric and histopathological investigation. High blood glucose level and low body weight in diabetic group were not significantly affected by selenium administration. Furthermore, negligible increase in blood glucose level was observed in selenium given control group. In X-ray diffraction analysis, the observed reduced peak intensity of the reflected light in both diabetic and selenium given control groups indicate the possible alterations in the64 crystallinity or a poor crystalline substance. Densitometric analysis revealed significant reduction in bone density and presence of resorption in the diabetic and selenium given control groups as compared to selenium given diabetic and control groups. HBstopathological investigation showed that there was progressive resorption, trabecular and cortical irregularity and vascular proliferation in diabetic and selenium given control groups, whereas more healthy appearance was detected in selenium given diabetic group. The results of this study indicate the positive effect of selenium on improvement of the diabetes induced structural alterations in the jaw bone. However, the unexpected results in selenium given control group necessitate further studies on the mechanism of selenium effects in organisms.