Düzce ili merkez ilköğretim okulları ikinci kademe kız öğrencilerine verilen menstruasyon fizyolojisi ve hijyeni eğitiminin etkililiği
The effectiveness of menstrual physiology and hygiene training provided for the secondary school girls in Duzce province primary schools
  1. Tez No: 267231
  2. Yazar: MERYEM AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ KURÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Menstruasyon, Menstrual hijyen, Sağlık eğitimi, Adolesan
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kadın hayatının yarısı menstruasyon süreci ve bu sürece yönelik fiziksel, davranışsal ve duygusal değişikliklerle seyreden sorunlarla geçmektedir.Bu çalışmanın amacı düzce ili merkez ilköğretim okulları ikinci kademe kız öğrencilerine verilen menstruasyon fizyolojisi ve hijyeni eğitiminin etkililiğini değerlendirmektir.Araştırmanın evrenini Düzce il merkezindeki 3392 kız öğrencinin öğrenim gördüğü 34 ilköğretim okulu oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 34 okuldan küme örnekleme yöntemi ile seçilmiş, 6 okulda öğrenim gören 340 kız öğrenci oluşturmaktadır. Yazılı veli onayı alınan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 304(%89.4) öğrenci çalışmaya dahil edilmiştir. 304 öğrencinin 152'si müdahale, 152'si kontrol grubunu oluşturmaktadır. Müdahale grubundaki öğrencilere ön test uygulanmış, verilen menstruasyon fizyolojisi ve hijyeni eğitiminden 2 ay sonra son test uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise ön test ve 2 ay sonra da son test uygulanmıştır.Elde edilen verileri değerlendirmede kullanılan istatistiksel testler; SPSS 16 programı ile ortalamalar, standart sapmalar, yüzdeler hesaplanmış, kategorik değişkenler ki- kare, sürekli değişkenler ise tekrarlı ölçümlerde t testi yardımıyla değerlendirilmiştir. İstatistiksel değerlendirmelerde anlamlılık düzeyi olarak p< 0.05 kabul edilmiştir. Bu çalışmada, müdahale grubunun bilgi puanlarında anlamlı düzeyde artış olurken (p=0.0001), kontrol grubunda değişiklik olmadığı saptanmıştır(p=0.543). Müdahale grubunun menstrual hijyen davranışlarının olumlu yönde anlamlı değişim gösterdiği saptanmıştır.Verilen planlı eğitim ile öğrencilerin menstruasyon konusundaki bilgi düzeyi yükselmiş, menstrual hijyen davranışları da olumlu yönde etkilenmiştir.
Özet (Çeviri)
As long as half of a woman?s life is taken up wih menstrual period and problems following the physical, behavioral and emotional changes pertaining to this period.The aim of this study is to evaluate the effectiveness of menstrual physiology and hygiene training provided for the secondary school girls in Düzce province primary schools.This study is reflected of 34 primary schools in Düzce Province in which 3392 female students are trained. The sample group is composed of 340 female students studying in 6 schools selected through cluster sampling. 304 students, the written parental consent of whom has been obtained and who agreed to participate in our study have been incorporated into the study. 152 of those 304 students make up our intervention group while the other 152 make up the control group. A pre-test has been administered to the students in the intervention group and two months after menstrual physiology and hygiene training were given, a post-test was administered while the subjects in the control group were administered a pre-test and a post-test two months later without training.The data obtained are used to evaluate statistical tests, SPSS 16 program with the averages, standard deviations, percentages were calculated and chi square was used for categorical variables, continuous variables were assessed using the t test for repeated measures. p< 0.05 has been decided as the significance level in statistical evaluations.In this study, it has been established that while there has been significant increase in the knowledge scores of the intervention group (p=0.0001), there has been no change in the control group(p=0.543). It has been established through this study that the menstrual hygiene behaviors of the intervention group have significantly changed, with the well-planned education provided, the students? level of knowledge about menstruation has been increased and their menstrual hygiene behaviors have been affected favorably.Key Words : Menstruation, Menstruation hygiene, Health education, Adolescent.