Sezaryende Levobupivakain ve Bupivakain'in P dalga, QT, OTc ve transmural repolarizasyon dispersiyonları üzerine etkisi
The effect of Levobupivacaine and Bupivacaine on P wave, QT, OTc and transmural repolarization in cesarean section
  1. Tez No: 267307
  2. Yazar: YELİZ DENİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK OKYAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, Levobupivakain, Bupivakain, EKG, Spinal anesthecia, Levobupivacaine, Bupivacaine, ECG
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çalışmamızda gebelerde bupivakain ve leveobupivakain ile yapılan spinal anestezinin (SA) QT, düzeltilmiş QT (QTc), P dalga ve transmural repolarizasyon dispersiyonlarına etkisini araştırmayı amaçladık. Etik kurul onayını takiben sezaryen planlanan ASA I-II risk grubunda, 60 gebe hasta çalışmaya alındı. Olgular operasyon odasına alındıktan sonra kontrol elektrokardiyografi (EKG) kayıtları alındı. Kalp atım hızı (KAH), noninvaziv kan basıncı (KB), periferik oksijen satürasyonu (SpO2) değerleri ve solunum sayısı (SS) kaydedildi. Damar yolu 18 G intraketle açıldı. 10 ml.kg-1 laktatlı ringer ile ön yükleme yapıldı. Ön yükleme yapılmasını takiben 2. EKG kaydı alınarak hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Grup B'de (n=30) yer alan olgulara 10 mg bupivakain, Grup L'de (n=30) yer alan olgulara ise 10 mg levobupivakain ile spinal anestezi uygulandı. Blok uygulandıktan sonra 1, 5 ve 10 dakika sonra EKG kayıtları alındı. Olguların KAH, KB, SpO2, SS değerleri ve duysal blok seviyeleri 1, 5. ve 10. dakikalarda kayıt edildi. EKG kayıtlarında QT, QT dispersiyonu (QTd), QTc dispersiyonu (QTcd), P dalga dispersiyonu (Pdd) ve transmural repolarizasyon dispersiyonu (TRD) süreleri belirlendi. QTc süresi Bazzett formülüyle hesaplandı. Gruplar arasında blok seviyeleri, hemodinamik veriler, Pdd, QT, QTd, QTc ve QTcd süreleri açısından fark yoktu. TRD süreleri spinal anestezi uygulaması sonrası 5. ve 10. dakikalar Grup L'de, Grup B'den anlamlı olarak uzun bulundu. Sonuç olarak, preoperatif dönemde Pdd ve QTcd sürelerinde uzama olan gebelerde spinal anestezide bupivakain ve levobupivakainin tercih edilebileceği, ancak levobupivakainin TRD'yi uzatabilmesi nedeniyle ile daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
.In our study we aimed to investigate the effect of bupivacaine and levobupivacaine on QT, corrected QT (QTc), P wave and transmural repolarization dispersions during spinal anaesthesia in cesarian section. Sixty pregnant patients planned for cesarean section in ASA I-II risk group were included in the study. Control electrocardiography (ECG) recordings were obtained after the patients were taken into the operation room. Heart rate (HR), non invasive blood pressure (NIBP), peripheric oxygen saturation (SpO2) and respiration rates (RR) were recorded. Venous cannulation was performed with a 18 G intracath and fluid preload is made with 10 ml.kg-1.lactate ringer solution. After fluid preload, second ECG recordings were taken and the patients were randomly seperated into 2 groups. Group B (n=30) received 10 mg of bupivacaine and Group L (n=30) received 10 mg of levobupivacaine for spinal anesthesia. ECG recordings were repeated 1, 5, and 10 minutes after spinal block. HR, NIBP, SpO2 , RR and sensorial block levels were recorded on 1st., 5th., and 10th. Minutes of spinal anaesthesia P wave dispersion (Pdd), QT dispersion (QTd ), QTc dispersion (QTcd) and transmural repolarization dispersion (TRD) periods were measured. QTc period is calculated with Bazzett formula. There was no difference between two groups according to block levels, hemodynamic parameters, Pdd, QTd, QTc and QTcd periods. TRD periods of Group L were significantly longer than those of GroupB 5 and 10 minutes after spinal anaesthesia. In conclusion, bupivacaine and levobupivacaine may be preferred in spinal anesthesia in pregnant patients who have extended Pdd and QTcd preoperatively, however further studies are needed as levobupivakain may extend TRD.