Sezaryen operasyonlarında intratekal uygulanan hiperbarik bupivakain, ropivakain ve levobupivakainin etkilerinin araştırılması
Comporasion of effects of intrathecal hyperbaric bupivacaine, ropivakaine and levobupivakaine for the ceserean section
  1. Tez No: 175169
  2. Yazar: RUKİYE AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZDEMİR KOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: spinal anestezi, hiperbarik, bupivakain, ropivakain, levobupivakain
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada elektif sezaryen operasyonlarında intratekal uygulanan hiperbarik bupivakain, ropivakain ve levobupivakainin, spinal blok özellikleri ile annede hemodinami, yenidoğanda Apgar ve umblikal ven kan gazı değişikliklerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Etik kurul ve hastaların onaylan alındıktan sonra ASA I-II grubu, 60 gebe hasta 20' şer kişilik rastgele üç gruba ayrıldı. Grupl hastalarına 8 mg hiperbarik bupivakain'den 1,6 mi, grup 2 hastalarına 12 mg hiperbarik ropivakain' den 2,4 mi, grup 3 hastalarına 8 mg hiperbarik levobupivakain'den 1,6 mi ile spinal anestezi uygulandı. Ameliyat öncesi ve süresince hemodinami, duyusal blok ve motor blok özellikleri kaydedildi. Ayrıca birinci ve beşinci dakika Apgar skorları, umblikal kan gazı analizi, postoperatif VAS skoru, yan etkiler ve uygulanan ilaçlar da kaydedildi. Demografik ve duyusal blok özellikleri yönünden gruplar arası fark yoktu. Gruplar arasında hemodinamik bir farklılık yok iken, her üç grupta sistolik, diastolik ve ortalama arter basıncı değerlerinin bazal değerlere göre düştüğü görüldü (p < 0.05). Bromage değerleri bupivakain grubunda, ropivakain ve levobupivakain grubundan daha yüksek bulundu. Motor bloğun ortadan kalkma süresi bupivakain grubunda, ropivakain ve levobupivakain grubundan daha uzun bulundu (p < 0.05). Yenidoğanlarm Apgar skorları ve umblikal kan gazı değerleri açısından gruplar arasında fark yoktu (p > 0.05). Sonuç olarak, intratekal uygulanan eşit güçte, düşük dozda hiperbarik levobupivakain ve ropivakainin sezaryen operasyonlarında annede ve bebekte hemodinamik parametreleri bozmaksızın başarılı bir şekilde kullanılabileceğini, bupivakaine benzer spinal anestezi ve daha kısa motor blok süreleriyle erken mobilizasyon açısından bupivakaine alternatif olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Comparison of effects of intrathecal hyperbaric bupivacaine, ropivacaine and levobupivacaine for the ceserean section SUMMARY The aim of this study was to compare the effects of intrathecal hyperbaric bupivacaine, ropivacaine and levobupivacaine on the hemodynamic parameters, spinal blockade characteristics, Apgar scores and umbilical venous blood gases changes in mother and newborn undergoing elective ceserean section. After the approval of the Ethical Committee and the patients, sixty patients of ASA physical status I-II, undergoing elective ceserean section under spinal anesthesia, were enrolled in this clinical study. Patients were randomized into three groups. Bupivacaine group (n = 20) receiving 8 mg hyperbaric bupivacaine and levobupivacaine group (n = 20) receiving 8 mg hyperbaric levobupivacaine, and ropivacaine group (n = 20) receiving 12 mg hyperbaric ropivacaine. Hemodynamic parameters, sensorial and motor blockade charactherictics, Apgar scores, umbilical venous blood values, postoperative VAS scores, side effects, and administered drugs are recorded. The demographic data and duration of surgery of the study groups were comparable (p > 0.05). There was no significant difference among the groups with regard to the sensorial block characteristics and hemodynamic parameters.