Fiziksel özürlü çocuğa bakım verenlerde ergoterapi programının etkilerinin incelenmesi
Examination of occupational therapy programme effects on the care givers of physically disabled children
- Tez No: 267326
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA AKI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Education and Training, Physical Medicine and Rehabilitation
 - Anahtar Kelimeler: bakım veren, Ergoterapi, Ergoterapi Yaklaşımı, fiziksel özür, Katılım, caregiver, Occupational Therapy, Occupational Therapy Intervention, physical disability, participation
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İş ve Uğraşı Tedavisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma, mobilitede bağımlı olan fiziksel özürlü çocuğa bakım verenlerde görülebilecek kas-iskelet sistemi ve psiko-sosyal problemleri belirleyerek oluşturulan kişi merkezli ergoterapi programının etkinliğini incelemek amacıyla planlandı. Çalışmaya Kaba Motor Fonksiyon Sınıflama Sistemi'ne göre Seviye 4 ve 5'te bulunan fiziksel özürlü 61 çocuk ve çocuklara bakım verenler alındı. Bakım verenler rastgele örnekleme yöntemi ile iki gruba ayrıldı. Grup 1'deki (n=31) bakım verenlere bel, boyun ve genel sağlığı koruma eğitimi ve ergoterapi programı uygulandı, Grup 2'deki (n=30) bakım verenlere ise sadece bel, boyun ve genel sağlığı koruma programı uygulandı. Her iki gruptaki bakım verenlerin ergoterapi programı öncesi ve sonrası çalışma postürleri, bel ve boyun özür seviyeleri,omuz, kol ve el sağlığı, depresyon seviyesi, aktivite performans seviyesi ve tatmin olma durumu değerlendirildi. Grup 1'deki bireylere değerlendirmeden sonra kişi-merkezli olarak bireysel ihtiyaçlarına yönelik ergoterapi programı belirlenerek 3 ay süre ile haftanın 3 günü, 30 dakikalık eğitim uygulandı. Uygulanan ergoterapi programı sonrası Grup 1'deki bakım verenlerin bel ve boyun özür seviyesi, omuz, kol ve el sağlığı ve depresyon düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma görüldü (p0.05). Sonuç olarak kişi merkezli ergoterapi programının bakım verenlerde aktivite performans alanları ile ilgili problemleri önlemede ve azaltmada olumlu etkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was planned in order to examine the efficency of person based occupational therapy programme which is formed by determining musculo-skeletal ans psyco-social problems in mobility depended caregivers of disabiled children. According to the Gross Motor Function Classification, 61 physically disabled children who are in the level 4 and 5 and their caregivers were included in this study. Caregivers were grouped into two groups with the help of randomize sampling method. In group 1 (n=31), maintaining low back, neck and general health education and occupational therapy programme were applied, and In group 2 (n=30), maintaining waist, neck and general health education programme was applied. In the caregivers of both groups, working postures before and after occupational therapy programme, level of low back and neck disability, shoulder, arm and hand health, level of depression, activity performance level and satisfaction status were all evaluated. After evaluations, for the caregivers of group 1, an occupational therapy programme that was person centered and was directed to needs was fixed and was applied during 3 months, three days a week and 30 minutes a day. After this occupational therapy programme, statistically a meaningful decrease was seen in group 1 caregivers? low back and neck disability, shoulder arm hand health and level of depression (p0.05). As a consequence, it is determined that person based occupational therapy programme has a positive effect on preventing and decreasing the problems related with activity performance areas of caregivers.