Yoğun bakım ünitesine kabul edilen solid organ kanseri olup kemoterapi, hedefe yönelik tedavi veya kemoterapi ve hedefe yönelik tedavi alan hastalarda 28 günlük ve 90 günlük mortaliteyi predikte eden faktörler
Factors predicting 28-day and 90-day mortality in patients with solid organ cancer admitted to the intensive care unit who receive chemotherapy, targeted therapy, or a combination of chemotherapy and targeted therapy
  1. Tez No: 1012418
  2. Yazar: ŞEYHMUS AKÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Onkoloji, Internal diseases, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: yoğun bakım, solid tumor, hedefe yönelik tedavi, mortalite, APACHE II, sepsis, prokalsitonin/albümin, intensive care unit, solid tumor, targeted therapy, mortality, APACHE II, sepsis, procalcitonin/albumin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Özet Amaç: Solid tümörler dünya genelinde önemli morbidite ve mortalite nedenidir; hastaların kayda değer bir bölümü hastalık seyri içinde yoğun bakım desteğine ihtiyaç duyar. Onkoloji ve yoğun bakım alanındaki ilerlemelere karşın, bu grupta YBÜ içi ve taburculuk sonrası erken dönem mortalite yüksektir. Bu bağlamda, YBÜ'ye kabul edilen solid organ kanserli hastalarda en son onkolojik tedavi türünün (kemoterapi, hedefe yönelik tedavi, kombine) kısa ve orta dönem mortaliteye etkisini değerlendirmek amaçlandı. Materyal ve Metod: Tek merkezli, retrospektif kohortta 1.422 olgu taranıp dahil edilme ölçütlerini karşılayan 172 erişkin hasta incelendi. Klinik veriler ile 0., 24. ve 48. saat fizyolojik/laboratuvar değerleri kaydedildi; 28 ve 90 günlük mortalite ana sonlanım olarak izlendi. Bulgular: Hastaların %61'i erkek, ortanca izlem 90 gün idi; yoğun bakım mortalitesi %47,1, 28 günlük %50,6, 90 günlük %64,5 olarak saptandı. Yalnız hedefe yönelik tedavi alanlarda 28 ve 90 günlük mortalite en düşüktü; kemoterapi ve kombine kollar daha yüksekti. Kabulde yüksek APACHE II, mekanik ventilasyon ve vazopressör gereksinimi ile akut böbrek hasarı ve kültür pozitifliği mortaliteyle ilişkiliydi. Kaplan–Meier analizinde beklenen ortalama yaşam süresi hedefe yönelik tedavi kolunda 59,8 gün, kombine kolda 37,6 gün, yalnız kemoterapi kolunda 34,1 gün bulundu (p=0,002). Çok değişkenli Cox analizinde APACHE II skoru (HR=1,072; p=0,024) ve MV gereksinimi (HR=3,420; p=0,009) mortalitenin bağımsız belirleyicileri iken, yalnız hedefe yönelik tedavi almak koruyucu bulundu (HR=0,354; p=0,012). Yalnız kemoterapi değişkeni bağımsız risk göstermedi. Kültür pozitifliği tek değişkenli analizde anlamlı iken çok değişkenli modelde anlamlılığını yitirdi Sonuç: Yoğun bakıma yatırılan solid organ kanseri tanısı olan hastların prognozunu belirlemede hem klinik skorlar hem de uygulanan onkolojik tedavi türleri önemli birer belirleyicidir. Hedefe yönelik tedavi alan hastalarda kısa orta dönemde sağkalımların daha iyi olması, bu grubun yoğun bakım sonuçları açısından daha avantajlı olabileceğeni düşündürmektedir. Bu nedenle hastanın tedavi geçmişinin kabul anında risk sınıflama sistemine dahil edilmesi prognoz öngörüsünde ve yoğun bakımda onkoloji hastasının yönetiminde klinik karar sürecinde katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Abstract Objective: Solid tumors are major causes of morbidity and mortality worldwide, and a substantial proportion of patients require intensive care during the course of illness. Despite advances in oncology and critical care, early mortality during and after ICU stay remains high in this population. We therefore aimed to evaluate the impact of the most recent oncologic treatment modality (chemotherapy, targeted therapy, or combination) on short- and intermediate-term mortality among ICU-admitted patients with solid organ malignancies. Materials and Methods: In this single-center, retrospective cohort, 1,422 cases were screened and 172 adult patients meeting inclusion criteria were analyzed. Clinical data and physiological/laboratory measurements at 0, 24, and 48 hours were recorded. The primary outcomes were 28-day and 90-day mortality. Results: Overall, 61% of the patients were male; the median follow-up was 90 days. ICU mortality was found to be 47.1%, 28-day mortality 50.6%, and 90-day mortality 64.5%. Patients receiving targeted therapy alone had the lowest 28- and 90-day mortality; the chemotherapy and combination arms were higher. At admission, a higher APACHE II score, need for mechanical ventilation and vasopressors, acute kidney injury, and positive cultures were associated with mortality. In Kaplan–Meier analysis, the estimated mean survival time was 59.8 days in the targeted-therapy arm, 37.6 days in the combination arm, and 34.1 days in the chemotherapy-alone arm (p=0.002). In multivariable Cox analysis, APACHE II score (HR=1.072; p=0.024) and the need for mechanical ventilation (MV) (HR=3.420; p=0.009) were independent predictors of mortality, whereas receipt of targeted therapy alone was found to be protective (HR=0.354; p=0.012). The chemotherapy-alone variable did not confer an independent risk. Culture positivity was significant in univariable analysis but lost significance in the multivariable model. Conclusion: Solid organ cancer patients admitted to the intensive care unit have outcomes that are influenced by both clinical scoring systems and the type of oncologic therapy received. The better short- to mid-term survival observed in patients treated with targeted therapies suggests that this subgroup may have more favorable ICU outcomes. Therefore, incorporating a patient's treatment history into risk stratification at the time of ICU admission can improve prognostic estimation and support clinical decision-making in the management of oncology patients in critical care.