Süt çocuklarında anne sütü ve bebek saçında kurşun, civa ve kadmiyum düzeylerinin izlenmesi ve etkileri
Following of lead, mercury and cadmium levels in breast milk and infant hair during infancy
- Tez No: 267360
- Danışmanlar: PROF. DR. S. SONGÜL YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Çalışmanın amacı postpartum 2. ve 8. ayda anne sütü ve bebek saçında kurşun (Pb), civa (Hg) ve kadmiyum (Cd) düzeylerinin ölçülmesi ve risk oluşturan çevresel faktörlerin incelenmesidir. Çalışmaya 2 aylık 144 bebek ve annesi alındı. Vakalardan 2. ve 8. ayda anne sütü ve bebek saçı örnekleri alındı; Pb, Hg ve Cd düzeyi ölçüldü. Pb 2. ay anne sütü örneklerinin %95'inde, Hg % 18'inde, Cd %60'ında saptandı. Pb 8. ay anne sütü örneklerinin %91'inde, Hg % 87'sinde, Cd %99'unda saptandı. İkinci ay anne sütü örneklerinde Pb düzeyi hayatının bir döneminde anemi öyküsü olan ve boya kokusuyla temas eden annelerde, Hg düzeyi sakatat tüketen annelerde, Cd düzeyi çalışmayan, postpartum ilk 2 ay içinde demir ve vitamin kullanmayan ve gebelikte aktif ve pasif sigara içiciliği olan annelerde daha yüksekti. Sekizinci ay anne sütü örneklerinde Hg düzeyi postpartum ilk 2 ay içinde vitamin kullanan annelerde, Cd düzeyi geniş ailede yaşayan, çocukluğunda yaşadığı şehirde hava kirliliği olan annelerde daha yüksekti. Yüksek bebek saçı Cd düzeyi geniş aile yapısı, eski evde oturma, doğum sonrası anemik olma ve hayatının bir döneminde anemi tanısı alma ile ilişkili bulundu. Kızlarda doğum ağırlığı ve baş çevresi z skorları ile 2. ay anne sütü Cd düzeyleri arasında, erkeklerde 8. ay boya göre ağırlık ve vücut kitle indeksi z skorları ile 2. ay anne sütü Hg düzeyleri arasında negatif bir ilişki saptandı. Denver testi şüpheli/anormal olan bebeklerin 8. ay anne sütü Hg düzeyleri daha yüksekti. Sekizinci ayda EPDS skoru yüksek olanlarda 2. ay anne sütü Cd düzeyi yüksekti. Anne sütü ve bebek saçı Pb, Hg ve Cd düzeylerinin yüksek olması anne ruhsal durumunu, bebek büyüme parametrelerini ve gelişim basamaklarını olumsuz etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to investigate lead (Pb), mercury (Hg), cadmium (Cd) levels in breast milk and infant hair at the postpartum 2nd - 8th months and in relation to environmental risk factors. One hundred and fourtyfour mother-infant pairs participated in this study. Samples of breast milk and infant hair were taken at the 2nd - 8th month. At the 2nd month, Pb, Hg, Cd were detected in breast milk samples of 95%, 18%, 60%, respectively. At the 8th month, Pb, Hg, Cd were detected in breast milk samples of 91%, 87%, 99%, respectively. At the 2nd month breast milk Pb levels were higher in mothers who have anemia history, exposure to paint odour, Hg levels were higher in mothers who consumed of viscera, Cd levels were higher in housewife, no take vitamin/iron supplements during 2 months, active and passive smoking. At 8th month, breast milk Hg levels were associated with mothers who used vitamine during 2 months, breast milk Cd levels were correlated with expanded family, living in older house and in urban with air pollution during childhood. Higher hair Cd levels were associated with expanded family, living older house, mothers who have anemia history and postpartum anemia. At the 8th month, levels of breast milk Hg levels were higher in infants with Denver II suspicious/abnormal. At the 2nd month levels of breast milk Cd levels were higher in mothers more higher at 8th month the scores of EPDS. In girls z scores of birth weight and head circumference were inversely correlated with breast milk Cd levels at the 2nd month. In boys, z scores of weight for height and body mass index of 8 month of age were inversely correlated with breast milk Hg levels at the 2nd month. It is suggested that presence of Pb, Hg, Cd in breast milk and infant hair have been affected infants of developmental and growth parameters, maternal depression.
Benzer Tezler
- 0-24 ay arası süt çocuklarının beslenme durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of the nutritional statüsü of healthy infants between 0-24 months
GİZEM SULTAN YAKUT GÜRVARDAR
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2023
Çocuk Sağlığı ve Hastalıklarıİstanbul Medeniyet ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
UZMAN SEMA YILDIRIM
- Süt çocuklarında demir eksikliği anemisinin beslenme ile ilişkisi ve demir profilaksisinin yeri
Başlık çevirisi yok
YUSUF ELGÖRMÜŞ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
1997
Çocuk Sağlığı ve Hastalıklarıİstanbul ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AYTEN ERGİNEL
DOÇ. DR. AHMET ARVAS
- 6 aylık bebeklerde demir eksikliği anemisi sıklığı ve demir profilaksisi
The prevalence of iron deficiency anemia in 6 month old infants and iron supplementation
MELDA BERBER
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2013
HematolojiUfuk ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. TANSU SİPAHİ
- Doğum şekli ve doğumdan sonra ilk günlerdeki hekim yaklaşım ve uygulamalarının zamanında doğmuş bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütüyle beslenme durumu üzerine etkileri
Başlık çevirisi yok
AYBİKE KORKMAZ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2020
Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıAnkara ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SAADET ARSAN
- Anne sütü ile beslenen çocuklarda D vitamini ilavesinin kemik mineralizasyonuna etkisi
Effect of vitamin D supplementation on bone mineralization in breast-fed infants
GÜNGÖR DANIŞMAN