Düşük enerji düzeyli lazerin (DEDL) otojen greftlerle onarılan kemik defektlerinin iyileşmesi üzerindeki etkilerinin histolojik olarak incelenmesi sonuçları
Histological evaluation of the effects of low level laser therapy (LLLT) on the healing of the bone defects treated with autogenous bone grafts
- Tez No: 267406
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YİĞİT SAYSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Düşük enerji düzeyli lazer (DEDL), kemik iyileşmesi, otojen greft, low level laser therapy (LLLT), bone healing, autogenous bone graft
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kemik defektleri, kemik dokuya ait patolojilerin, travmaların ve cerrahi işlemlerin sıklıkla karşılaşılan sekelleridir. Kemik defektlerinin onarımına olan gereksinim yıllar boyunca medikal alanların bilimsel ilgi odağı olmuştur. Otojen greftler, mekanik stabiliteleri ve immün yanıt oluşturmamaları gibi avantajları nedeniyle kemik defektlerinin onarılmasında sıklıkla tercih edilmektedir. Yanısıra otojen greftler, osteojenik hücreleri ve osteoindüktif ajanları barındırmaları nedeniyle kemik defektlerinin iyileşmesini hızlandırmaktadırlar. Ancak yara iyileşmesi lokal ve sistemik birçok yanıta bağlı olarak gelişen kompleks bir süreçtir ve genellikle kemik iyileşmesi yumuşak doku iyileşmesine oranla daha yavaş ilerlemektedir. Bu durum, tedavi sırasında oluşabilecek sorunları da beraberinde getirmektedir. Son zamanlarda, düşük enerji düzeyli lazer tedavisinin (DEDL) yumuşak ve sert dokulardaki yara iyileşmesini hızlandırmak amacıyla kullanımı artmıştır. Bu çalışmanın amacı GaAlAs diyot lazer ile uygulanan DEDL tedavisinin, otojen greftlerle onarılan kemik defektlerinin iyileşmesi üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Bu amaçla toplam 18 adet Yeni Zelanda tavşanının sağ ve sol tibiasında çapı 4mm, derinliği 1mm olan kemik defektleri oluşturuldu (n=36). 18 tavşan rastgele seçilerek iki gruba ayrıldı. Her gruptaki 9 deneğe ait 18 adet defekt kendi aralarında 3 gruba ayrıldı; 0.25W lazer uygulanan grup (n=6), 0.5W lazer uygulanan grup (n=6), ve kontrol grubu (n=6). İlk gruptaki 9 tavşan postoperatif 14. günde, diğer 9 tavşan ise 28. günde sakrifiye edildi. Örnekler histolojik inceleme için hazırlandı ve kemik iyileşmesi bilgisayar destekli morfometrik analiz yöntemi ile değerlendirildi. Elde edilen sonuçlara göre DEDL tedavisi tavşan tibial defektlerindeki kemik iyileşmesinin erken ve geç evrelerinde yeni kemik oluşumunu arttırmaktadır ve bu etki doza bağımlıdır. DEDL tedavisi aynı zamanda iyileşmenin geç evrelerindeki greft rezopsiyonunu da azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
. Bone defects are frequent sequels of pathologies, trauma or some surgical procedures. The need for repairing bone defects has been the focus of scientific interest of several health fields. Autogenous bone grafts have currently been the material of choice in reconstructive surgeries because of advantages such as mechanical stability, and lack of immunogenicity. Also autogenous grafts are sources of osteogenic cells and osteoinductive substances. However, wound healing is a complex process that involves both local and systemic responses and usually, bone healing is slower than that observed in soft tissue. This slow regeneration of bone can pose therapeutic problems. Recently, low-level laser therapy (LLLT) has been increasingly used to treat soft and hard tissue injuries by promoting wound healing. The aim of this study is to evaluate the effects of LLLT on the repair of bone defects treated with autogenous bone grafts. An animal trial of 4 weeks? duration was conducted. Standardized round osseous defects of 4 mm diameter were made in each tibial bone of 18 New Zealand rabbits (n=36 defects). Animals were randomly divided into two groups. In each group 18 defects of 9 rabbits were divided into three groups; irradiated with 0.25 W GaAlAs diode laser (n=6), irradiated with 0.5 W GaAlAs diode laser (n=6), and nonirradiated control (n=6). 9 rabbits from the first group were sacrified on postoperative day 14, and the remainder on day 28. Tissue samples from each tibia were prepared for histological evaluation and computerized morphometry was used for the assessment of bone healing. The results demonstrated that low level laser therapy increased the amount of newly formed bone during early and late stages of the healing process in rabbit tibial defects and this effect was dose dependent. Low level laser therapy also reduced the amount of graft resorption during the late stages of healing.