Keratitli olgularda penetran keratoplasti sonuçlarımız
Results of therapeutic penetrating keratoplasty for mi̇crobi̇al keratitis
- Tez No: 503827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER AĞCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Greft saydamlığı, keratit, terapötik penetran keratoplasti, Clear graft, keratitis, therapeutic penetrating keratoplasty
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof.Dr.N.Reşat Belger Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Fungal ve bakteriyel keratitli olgulara uygulanan terapötik penetran keratoplastinin tedavideki rolünü ve cerrahi sonuçlarını ortaya koymak Gereç ve yöntem: Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kornea bölümünde medikal tedaviye dirençli mikrobiyal keratit nedeni ile terapötik penetran keratoplasti yapılmış 62 olgu retrospektif olarak tarandı. Bakteriyel ve fungal keratitli olgular çalışmaya alındı. Tüm hastalara en iyi düzeltilmiş görme keskinliği ölçümü, biomikroskopik muayene ve göz içi basınç ölçümü dahil olmak üzere tüm oftalmolojik muayene yapıldı. Demografik özellikler, risk faktörleri, mikrobiyolojik incelemeler kaydedildi. Takip süresi sonunda komplikasyonlar, anatomik ve görsel sonuçlar kaydedildi. Bulgular: Takip süresi sonunda 62 olgunun 59'unda (%95,6) anatomik bütünlük sağlandı, Bakteriyel keratitlerde 23 olgunun 16'sında (%69,5), fungal keratitlerde 12 olgunun 7'sinde (%58,3) takip süresinin sonunda greft saydamlığı korunmuştur. 20/400 ve üzeri görme keskinliğine bakteriyel keratitli olguların 12/23'ünde (%52,1), fungal keratitli olguların 4/12'sinde (%33,3) ulaşılabilmiştir. Sonuç: Terapötik penetran keratoplasti medikal tedaviye dirençli bakteriyel ve fungal keratitlerin yönetiminde etkili bir tedavidir. Fungal keratitli olgularda cerrahi sonrası anatomik başarı, görme keskinliği ve greft saydamlığı bakteriyel keratitli olgulara göre daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
Purpose: To determine the surgical outcomes of therapeutic penetrating keratoplasty(PKP) and its role in the management of bacterial and fungal keratitis Materials and Methods: Retrospective analysis of 62 eyes of 62 cases with microbial keratitis who had penetrating keratoplasty due to medical treatment resistance between January 2013 and November 2017 at Cornea Section of Beyoglu Eye Training and Research Hospital were performed. Only patients with bacterial and fungal keratitis were included in the study. All patients underwent full ophthalmological examination including best corrected visual acuity, biomicroscopic evaluation, intraocular pressure measurement. Baseline demographic features, risk factors, microbiological examinations were recorded. Complications, anatomical and visual results were recorded at the end of the follow-up period. Results: At the end of the follow-up period, anatomical integrity was observed in 59 (95,6%) of 62 cases. Graft clarity was achieved in 16 (69,5%) of 23 cases with bacterial keratitis and in 7 (58,3%) of 12 cases in fungal keratitis. Visual acuity of 20/400 or better were found in 12/23 (52,1%) of bacterial keratitis cases and 4/12 (33,3%) of fungal keratitis cases. Conclusions: Therapeutic penetrating keratoplasty is an effective treatment for the management of bacterial and fungal keratitis resistant to medical treatment. In fungal keratitis, anatomic success, visual acuity and graft clarity ratios were lower than bacterial keratitis.