Hastaneden izole edilen dirençli Acınetobacter suşlarının dezenfektanlara duyarlılığının incelenmesi
Evaluation of sensitivity of Acinetobacter strains isolated from our hospital to various/some disinfectants.
  1. Tez No: 267467
  2. Yazar: ALİ RIZA AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAYHAN ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Acinetobacter, dezenfektan duyarlılığı, hastane enfeksiyonları
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, hastanemizde yoğun bakım ünitelerinden ve yataklı servislerinden gönderilen klinik örneklerden izole edilen 50 Acinetobacter suşu kullanıldı. İzolatların ön tanısı geleneksel yöntemlerle yapıldı ve ayrıca otomatize sistemler (API 20 NE ve MicroScan WalkAway) kullanılarak Acinetobacter tanıları teyit edildi ve tür düzeyinde tanımlamaları yapıldı. Bu şekilde izole edilen Acinetobacter suşlarının hastanemizde kullanılan bir yer yüzey dezenfektanı olan Cleanisept (Dr.Schumacher, Almanya) ve bir cilt antiseptiği olan Savolon'a (Merkez Laboratuarı İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş., Türkiye) karşı duyarlılıkları incelendi. Acinetobacter türlerinin dezenfektanlara duyarlılığının incelenmesinde, bir Avrupa standardı olan EN13727-2009 ?Bakterisidal Aktiviteyi Belirlemek İçin Kantitatif Süspansiyon Yöntemi? protokolü kullanılmıştır. ** Bu çalışmada hastane enfeksiyonlarında ilk sıralarda yer alan asinetobakter türlerinin hastane ortamında, ekipmanında ve personelinde kolonizasyonunu önlemek ve çoklu direnç geliştiren asinetobakter suşlarının artmasına uygun dezenfeksiyon yöntemi ile engel olmasına katkıda bulunmak amaçlandı.Çalışmamızda kullanılan Acinetobacter suşları çoğul dirençli olan izolatlardı ve izolatların çoğu sadece birkaç antibiyotiğe duyarlı olarak saptandılar. Çalışmaya dahil edilen Acinetobacter türlerine in vitro olarak en etkili antibiyotikler sırasıyla tigesiklin (% 95), netilmisin (% 71.5) ve sefoperazon-sulbaktam (%63.3) bulunmuştur. Cleanisept ve Savolon dezenfektanları üretici firmaları tarafından önerilen konsantrasyon ve temas sürelerinde protokol kriterlerine göre etkili bulundu. Bu sonuçlara göre Cleanisept ile uygulanan yüzey dezenfeksiyonu ile Savalon ile yapılan cilt antisepsi işlemlerinin asinetobakter türlerini ortamdan uzaklaştırmak için etkili ve yeterli oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 50 Acinetobacter strains, which were isolated from intensive care units and services in our hospital, identified by convensional methods and whose recognition was verified with API and automatic culture system (DADE BEHRING MicroScan autoSCAN4), were used. Sensitivity of these isolated Acinetobacter strains to survey disinfectant Cleanisept (Content: 100g çözeltide 3.35g Didecyldimethylammoniumchlorid, 3.35g Alkylbenzyldimethylammoniumchlorid, Alkyldimethylbezylammoniumchlorid. Dr.Schumacher GMBH Melsungen/Germany) and skin disinfectant Savalon (Content: 1000 ml?de %15 a/h setrimid, % 1.5 a/h klorheksidin glukonat, İsopropil alkol ve tartazin. Merkez Laboratuarı İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. İstanbul/Turkey) was evaluated. In evaluation of sensitivity of Acinetobacter to these disinfectants, one of the EU?s standards, EN 13727 Protocol, 2009, ?Cantitative Suspansion Method (for bacteries)? was used.